Kwal met witte kimchi

Kwal met witte kimchi

3.5 / 5. 2

Ingrediënten kwal met witte kimchi

  • 120 g witte kimchi (zie tip)
  • 80 g ijskoud gefilterd water
  • 1 langwerpige grote radijs
  • 1 klein wit meiraapje
  • 50 g verse kwal (wij gebruikten een oorkwal) (zie tip)

Verder nodig

Bereidingswijze kwal met witte kimchi

  • Zeef het vocht van de kimchi door een fijne zeef, bekleed met kaasdoek. Verdun met het koude water en zet tot gebruik in de koelkast.
  • Snijd de radijs en het raapje met een mandoline in heel dunne plakjes. Leg een vel bakpapier klaar op het werkblad. Rangschik daarop een cirkel van plakjes meiraap met daarop 4 radijscirkels in diamantvorm. Leg er nog een vel bakpapier op, doe in een niet te grote vacuümzak met een klein beetje kimchiwater en trek volledig vacuüm.
  • Serveren: snijd de kwal in plakjes die iets groter zijn dan de raapplakjes. Schenk het overgebleven kimchiwater in een schaal en laat de plakjes kwal er zachtjes inglijden. Voeg de gevacumeerde groenten toe en dien op.

Tip

  • Kimchi is bij online winkels te koop, bij Koreaanse supermarkten en Chinese toko’s.
  • Verse kwal is hier alleen verkrijgbaar als je ze zelf aan zee zoekt.

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Koemelkvrij, Koolhydraatarm, Lactosevrij, Notenvrij, Sojavrij, Suikervrij, Tarwevrij?

Het recept voor deze kwal met witte kimchi komt uit het (kook)boek Blijven eten van Lars Charas, de inhoudelijke coördinator van een mondiale beweging voor koks voor duurzaamheid.

Hij schrijft erover: “Het Nordic Food Lab experimenteerde aanvankelijk vooral met Koreaanse gedroogde kwal. Maar lopend langs het strand en proevend van de verschillende soorten werden zij steeds enthousiaster over verse kwal. Weliswaar zou de zilte smaak wat minder kunnen en moest de kwal een iets steviger bite krijgen om hem beter tot zijn recht laten komen, maar verse rauwe kwal bleek een culinaire vondst. In dit recept zien we Koreaanse invloeden, zoals het gebruik van kimchi (het vocht van gepekelde kool). De dun gesneden radijs en meiraap geven een extra bite en bootsen op het bord de ogen van de kwal na. Het resultaat is een heerlijk voorgerecht, dat niet zou misstaan in de betere restaurants van over de hele wereld. Door fijngehakt ijs toe te voegen zou je dit gerecht zelfs als een bijzondere cocktail kunnen serveren. Of neem de ingrediënten eens mee als je een dagje naar het strand gaat, en verras je gasten met iets unieks.”

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van