Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Knapperige groente met dips

Knapperige groente met dips

4 / 5. 1

Ingrediënten

  • Serveer diverse groenten, afhankelijk van wat in de koelkast ligt. Bijvoorbeeld rode, gele, of oranje paprika in reepjes. Of gehalveerde, gekleurde kerstomaatjes, mini-komkommers, kort gekookte sugarsnaps of kort gekookte bimi. Ook stukjes bospeen, radijsjes, kort gekookte groene aspergetips of partjes ‘little gem’ salade zijn prima. Alles mag! Leg de gesneden verse groente op een bord, en zet daar (bijvoorbeeld) deze dips bij:
  • Avocadodip
  • 1 rijpe avocado, schoongemaakt
  • ½ citroen
  • 2 el dragon, fijngesneden
  • 1 tl gedroogde chilivlokken
  • zout
  • peper
  • Hummus
  • 1 pot kikkererwten 400 g (houd 2 el apart)
  • 1 citroen
  • 2 el tahin (sesampasta)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl paprikapoeder
  • 4 el extra vergine olijfolie
  • 1 el sesamzaadjes
  • Frisse dip met verse kruiden
  • 1 bosje verse kruiden zoals dille, koriander of bieslook
  • 5 el magere kwark
  • 1 el citroensap
  • peper
  • zout
  • Pesto van radijsblad
  • blaadjes van een bosje radijs
  • 1 teentje knoflook
  • 25 g hazelnoten
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • 1 el Parmezaanse kaas

Bereidingswijze knapperige groente met dips

  • AVOCADODIP | Pureer de avocado met het citroensap. Breng op smaak met dragon, chilivlokken, zout en peper. Schep in een schaaltje en zet op het bord.
  • HUMMUS | Pureer de kikkererwten met 5 el water, sap van 1 citroen, tahin, een fijngesneden teentje knoflook en de paprikapoeder tot een gladde massa. Schep het in een schaaltje en maak met bolle kant van een lepel een klein kuiltje. Schenk hier de olijfolie in en strooi er kikkererwten, sesamzaad en nog wat paprikapoeder op.
  • FRISSE DIP MET VERSE KRUIDEN | Check je koelkast of aanrecht op restjes verse kruiden. Die heb je vaak over en gooi je uiteindelijk weg, maar hiervoor kun je ze prima gebruiken. Knip de verse kruiden fijn en schep ze door de kwark, voeg het citroensap toe en breng op smaak met peper en zout. Doe de kwark in een glaasje en zet het op een bord.
  • PESTO VAN RADIJSBLAD | Normaal trek je de blaadjes van de radijs en gooi je ze weg. Maar nu niet meer, want met dit receptje heb je binnen no time een originele pesto voor je neus staan. Was de blaadjes en droog ze goed. Meng ze nu in een keukenmachine of vijzel met de knoflook, een handje hazelnoten (25 gram), de olijfolie en Parmezaanse kaas tot een mooie gladde pesto.

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Suikervrij, Vegetarisch?

Dit recept voor knapperige groente met dips komt uit het I’M Lijfboek van Isa Hoes en Medina Schuurman.

Over dit recept in het boek: “Om 5 uur kun je die bekende craving hebben. Je kunt dan chips en borrelnootjes serveren, of… je doet het niet! Ga even lekker back to the seventies en maak een prachtige schaal rauwe groenten met lekkere dipsausjes. Ook leuk als je gasten hebt, goed glas wijn erbij, even enorm bijkletsen. En hou je vooral niet in, want van zoveel groenten wordt je lijf heel blij!”

Over de gezondheidsvoordelen: “In avocado, olijfolie en hazelnoten zitten de gezonde vetten die je lichaam beschermen tegen hart en vaatziekten. Ook bevatten avocado’s en radijsjes veel vitamine C, diverse vitamines B en zitten ze boordevol mineralen. Fyto-oestrogenen in kikkererwten kunnen opvliegers en stemmingswisselingen verminderen. Verse groenten leveren je veel vezels en vitamines op, zoals vitamine C, belangrijk voor een mooie huid en goede weerstand, en ze zijn caloriearm. In magere kwark zit calcium, goed voor sterke botten, en de vitamines B2 en B12. Deze zijn allemaal goed voor je energieniveau.”

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van



I'M Lijfboek

Isa Hoes

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Voel je goed, voel je mooi; een must have voor iedere 40+-vrouw
  • Jouw bijbel op het gebied van gezondheid, fit én knetterknap oud worden
  • Recepten, weekmenu’s en snelle op maat work-outs
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔