Indian summer cake met bramen en tijm

Indian summer cake met bramen en tijm

Het recept voor deze Indian summer cake met bramen en tijm komt uit het boek The Plant Pharmacy van Lisette Kreischer, een van de grondleggers van de vegan-beweging in Nederland.

Over dit recept schrijft ze in haar boek: “Tijdens Indian summers bieden bramenstruiken in volle glorie hun vruchten aan. Als voorbereiding op de koude maanden, uiteraard, want bramen zitten boordevol vitamine C. Ik zoek altijd de verborgen struiken op in parken en bossen waar ik schoon kan oogsten en laat natuurlijk ook wat over voor de dieren. Ik eet de bramen vers, maak ze in en stop ze in de vriezer, zodat ik er de hele winter nog van kan genieten. De smaakcombinatie braam en tijm in deze cake is een bijzondere. Ze vullen elkaar prachtig aan, en niet alleen qua smaak, ook qua geneeskracht.”

Tijm heeft een sterke werking op de luchtwegen; het ontkrampt, voert slijm en vocht af, desinfecteert en verruimt. Tijm opent de borst en kan medicinaal toegepast worden bij onder andere verkoudheid, holteontsteking, bronchitis en astma. Daarnaast heeft tijm een kalmerende werking en geeft het een boost aan de spijsvertering.

Bramen bevatten veel vitamine C, calcium en kalium. Ze werken goed tegen maag- en darmaandoeningen, ontstekingen in de mond, verkoudheid en nog een hele waslijst.

Wil je meer recepten uit de categorie Koemelkvrij, Lactosevrij, Suikervrij, Veganistisch, Vegetarisch? >

Ingrediënten Indian summer cake met bramen en tijm

Bereidingswijze Indian summer cake met bramen en tijm

  • Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een cakevorm in met olie en bestuif hem met meel.
  • Prak of pureer de bramen grof.
  • Meng in een kom het meel, bakpoeder, arrowroot, de tijm, vanille, kurkuma, citroenrasp en het zout. Meng in een andere kom de amandelmelk, olie, 175 ml rijststroop en het citroensap. Schep deze vochtige massa nu door de droge meelmassa. Roer goed door, maar niet te lang.
  • Schep ongeveer 50 ml van het beslag, het rozenwater en 25 ml rijststoop door de gepureerde bramen en meng goed. Giet de rest van het beslag in de cakevorm en giet het bramenbeslag vervolgens over het midden van het cakebeslag. Gebruik een lepel om de saus door het beslag te swirlen. Werk voorzichtig en snel.
  • Zet de cake in de oven en bak hem in ongeveer 75 minuten gaar. Controleer na 55 minuten af en toe of de bovenkant niet aanbrandt. Laat voorzichtig een mes in de cake glijden; als dat er schoon uit komt, is de cake gaar. Haal hem uit de oven, zet de oven uit en laat hem afkoelen. Haal hem daarna uit de vorm.
  • Mix alle ingrediënten voor de crème in een keukenmachine tot een smeuïge gladde massa. Besmeer de afgekoelde cake met de crème en versier hem met wat bramen, tijm en rozenblaadjes.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Bekijk meer pagina’s uit dit boek in het gratis inkijkexemplaar.

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

€ 25.99

Dit recept komt uit dit boek

The Plant Pharmacy

Lisette Kreischer

  • Profiteer het hele jaar van de bijzondere en geneeskrachtige werking van planten en kruiden
  • Boordevol informatie over de benefits van planten
  • Meer dan 40 vegan recepten