Het recept voor deze hummus van meelwormen komt uit het (kook)boek Blijven eten van Lars Charas, de inhoudelijke coördinator van een mondiale beweging voor koks voor duurzaamheid.

Hij schrijft erover: “Meelwormen (Tenebrio molitor) zijn de larven van de bloemkever. Ze worden meestal gekweekt als voedsel voor tamme vogels en reptielen, maar kunnen ook prima door mensen gegeten worden. Net als vogels en reptielen kunnen wij mensen ook eiwitten en andere voedingsstoffen uit meelwormen halen. Meelwormen groeien heel erg snel. Er is slechts 2,5 kilo groenvoer en haver nodig om een kilo meelwormen te produceren. Vers en ongedroogd zijn meelwormen het lekkerst. Bovendien bevatten verse meelwormen de meeste voedingsstoffen. Dus probeer ze eens! Het onderstaande recept voor meelwormhummus is een gemakkelijke, smakelijke en toegankelijke manier om aan het idee te wennen!”

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Koemelkvrij, Lactosevrij, Notenvrij, Sojavrij, Suikervrij, Tarwevrij? >

Ingrediënten hummus van meelwormen

  • 100 g gedroogde witte reuzebonen, 24 uur geweekt
  • 1 klassiek bouquet garni
  • 2 el saffloerolie
  • 20 g grof eikenzaagsel, eikenhoutmot of eikenkrullen
  • 5 g gedroogde rozemarijnnaaldjes
  • 4 flinke stukken mergpijp
  • 1 teen knoflook, gepeld, grof gehakt
  • 1 takje oregano
  • 200 g verse meelwormen (zie tip)
  • zeezout
  • sap van 1 citroen
  • 5 g geraspte (biologische) sinaasappelschil
  • 4 lavasbladeren, gehakt

Verder nodig

  • Rookoventje voor op het fornuis

Bereidingswijze hummus van meelwormen

  • Spoel de bonen af in een vergiet en laat ze uitlekken. Doe ze in een ruime pan en voeg het bouquet garni toe. Schenk er zoveel koud water bij dat de bonen onderstaan (doe er geen zout bij) en breng aan de kook. Draai het vuur laag, doe het deksel op de pan en laat ca. 30 minuten zachtjes borrelen tot de bonen zacht zijn en het velletje loslaat. Verwijder het bouquet garni en giet de bonen af: vang het kookvocht op. Doe de bonen in een schaal, schenk de olie erover en laat ze afkoelen.
  • Doe de eikenkrullen met de rozemarijn in het rookoventje en zet op hoog vuur.
  • Zoek een lekbak die in het rookoventje past en zet het rooster uit de oven erop. Leg de mergpijpen op het rooster.
  • Zet het rooster met de mergpijpen met de lekbak eronder in de oven zodra de eikenkrullen beginnen te roken. Sluit de oven en laat de mergpijpen ca. 1 uur op laag vuur roken.
  • Haal de mergpijpen uit de oven en schraap het merg eruit in een grote braadpan. Laat het merg met het vet uit de lekbak, de knoflook en het oreganotakje op laag vuur smelten. Zet het vuur hoger en druk de knoflookteen met de onderkant van een lepel in ca. 30 seconden verder fijn. Verwijder de knoflook. Voeg de meelwormen toe en roerbak ze kort mee. Laat de pan afkoelen.
  • Pureer het wormmengsel met de bonen en een scheutje kookvocht in een keukenmachine tot een gladde puree. Schep in een kom en maak op smaak af met zout, sinaasappelrasp en lavas.
  • Om het meer op een traditionele hummus te laten lijken kun je de lavas en sinaasappelschil vervangen door gehakte rode peper en koriander.

Tip

Verse meelwormen (officieel voor dierlijke consumptie) kun je kopen bij dierenwinkels en (voor menselijke consumptie) bij online winkels als www.delibugs.nl.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

€ 29.99

Dit recept komt uit dit boek

Blijven eten

Lars Charas

  • Koken voor een duurzame en gezonde wereld
  • 200 korte essays over het voedselprobleem én oplossingen
  • 70 duurzame recepten