Groente dumplings

Groente dumplings

0 / 5. 0

Ingrediënten groente dumplings

  • 1/2 kleine rode of gewone ui, grof gehakt
  • 1 teen knoflook, gekneusd
  • 120 g grofgehakte groene of savooiekool
  • neutrale olie (zoals koolzaad-, druivenpit- of saffloerolie)
  • grof zeezout
  • 115 g stevige tofu, verbrokkeld
  • 75 g diepvriesdoperwten
  • 150 g perfect gekookte quinoa (recept uit het boek of zelf maken)
  • 1 el sojasaus
  • 1/2 tl geroosterdesesamolie
  • 30 vierkante deegvelletjes (zie het recept uit het boek voor zelfgemaakte glutenvrije deegvelletjes, of koop ze kant-en-klaar)
  • dipsaus, voor erbij (recept in het boek)

Bereidingswijze groente dumplings

  • Maal de ui, knoflook en kool fijn in een keukenmachine. Laat 2 eetlepels van de olie heet worden in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op halfhoog vuur en doe het koolmengsel erin plus een flinke snuf zout. Bak onder af en toe roeren 5 à 6 minuten tot de groenten zacht zijn en net bruin beginnen te worden. Schep de tofu, doperwten en quinoa erdoor en bak 2 à 3 minuten tot de erwten helemaal zacht zijn. Zet het vuur uit en voeg de sojasaus en sesamolie toe. Prak het mengsel met een aardappelstamper tot een bijna homogene massa. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Leg enkele deegvelletjes op een vlak droog oppervlak en schep midden op elk velletje 1 eetlepel vulling. Doop je wijsvinger in een kommetje water en strijk ermee over de randen van elk velletje. Breng de randen naar elkaar toe zodat er een soort piramide ontstaat (zie de foto’s op blz. 226 en 227) en druk ze stevig op elkaar.
  • Bereid de dumplings verder door ze 4 minuten te stomen in een bamboe stoommandje boven zachtkokend water. Je kunt ook de manier kiezen van Chinese restaurants (een combinatie van bakken en stomen): verhit een scheutje olie in een grote pan met antiaanbaklaag op hoog vuur en bak de onderkant van de dumplings in ongeveer 2 minuten goudbruin. Doe dan 8 eetlepels water in de pan (dat geeft veel stoom, dus houd afstand), leg er een deksel op en laat de dumplings nog 2 minuten stomen tot de deegvelletjes helemaal zacht zijn. Haal ze uit de pan en serveer met de Dipsaus.

Tip

Je kunt voorkomen dat de ongekookte dumplings tijdens het invriezen aan elkaar plakken door ze op een bakplaat in de vriezer te leggen. Zijn ze eenmaal bevroren, haal de plaat dan uit de vriezer en stop de losse dumplings in een luchtdicht afsluitbare doos of plastic zak. Je kunt ze zo uit de vriezer stomen of bakken, zonder ze eerst te ontdooien.

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Koemelkvrij, Lactosevrij, Tarwevrij, Veganistisch, Vegetarisch?

Het recept voor deze groente dumplings komt uit het boek (H)eerlijk van Gwyneth Paltrow, model, actrice en oprichter van online community GOOP. Ze schrijft erover: “Van deze groente dumplings worden mijn kinderen en ik altijd erg blij. Ze zitten boordevol voedingsstoffen en je kunt ze lekker met je vingers eten. Verder zijn ze 100 procent veganistisch en bijzonder smakelijk, leuk en gemakkelijk te bereiden. Je kunt ze in porties maken en in de vriezer bewaren voor een familie- of kinderfeestje.”

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van