Chocoladetaart met vanille chlorella crème

Chocoladetaart met vanille chlorella crème

0 / 5. 0

Ingrediënten chocoladetaart met vanille chlorella crème

  • Ganache
  • 200 g pure chocolade
  • 120 ml amandel- of sojaroom
  • 1 el ahornsiroop
  • 2 el plantaardige margarine, op kamertemperatuur
  • Chocoladetaart
  • 2 el gebroken lijnzaad
  • 5 el kokend water
  • 50 ml ahornsiroop
  • 200 ml sojayoghurt
  • 100 ml appelmoes
  • 100 g cacaopoeder
  • 275 g speltbloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 50 g hazelnootmeel (zie Tip)
  • rasp van ½ biologische citroen
  • 2 tl vanillepoeder (of vanillemerg uit 2 peulen)
  • ½ tl fijn zeezout
  • 1 vel nori, verkruimeld in fijne vlokjes
  • 200 g plantaardige margarine, op kamertemperatuur
  • 200 g ongeraffineerde rietsuiker
  • 2 el heet water
  • Vanille-chlorellacrème
  • 225 g plantaardige margarine, op kamertemperatuur
  • 250 g poedersuiker
  • 2 el amandel-, haver-, rijstof sojamelk
  • 2 tl vanillepoeder (of vanillemerg uit 2 peulen)
  • rasp van ¼ biologische citroen
  • 1 flinke tl chlorellapoeder
  • Frambozensaus
  • 100 g verse frambozen
  • Extra
  • 150 g verse frambozen
  • 35 g ongezouten en ongepelde hazelnoten
  • ½ vel nori, verkruimeld in grove stukjes
  • grof zeezout

Verder nodig

Bereidingswijze

  • Bereid om te beginnen de ganache. Breek hiervoor de chocolade in kleine stukjes. Verwarm amandelroom, ahornsiroop en margarine au bain-marie. Haal, wanneer de margarine is gesmolten, de schaal van de pan met kokend water. Voeg de stukjes chocolade toe en roer goed door, totdat de chocolade helemaal is gesmolten. Laat volledig afkoelen en roer los voor serveren.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een taartvorm in met plantaardige margarine en besprenkel met wat bloem.
  • Doe het lijnzaad in een kopje of kommetje en mix met het gekookte water. Laat 5 minuten wellen.
  • Meng ahornsiroop met sojayoghurt en appelmoes in een kom. Meng in een andere kom cacaopoeder met speltbloem, bakpoeder, hazelnootmeel, citroenrasp, vanillepoeder, zout en de verkruimelde nori.
  • Roer de margarine in een kom fijn met een vork. Doe hier de suiker bij en klop met een mixer ongeveer 4 minuten tot een luchtig geheel (dit kan ook in een keukenmachine). Roer het appelmoesmengsel door het bloemmengsel en roer hier het margarinemengsel doorheen. Voeg vervolgens het lijnzaadpapje en hete water toe en roer goed door totdat eventuele klontjes verdwenen zijn, maar roer niet te lang door. Het moet een stevig beslag zijn. Giet het beslag in de ingevette vorm en bak in 50 à 60 minuten gaar, of tot een mes in het midden gestoken er weer schoon uitkomt. Zet de oven uit, verwijder de taart uit de oven en laat ongeveer 10 minuten afkoelen. Maak de taart los van de randen met een mes en verwijder vervolgens voorzichtig uit de vorm. Laat volledig afkoelen. Snijd vervolgens de taart voorzichtig in de breedte doormidden.
  • Maak ondertussen de chlorellacrème. Klop met een mixer de margarine los in een kom. Klop daar voorzichtig beetje bij beetje de poedersuiker door. Zet de mixer vervolgens op een hogere stand en klop de crème ongeveer 2 minuten. Voeg amandelmelk, vanille en citroenrasp toe. Klop nogmaals op hoge snelheid, dit keer 4 minuten tot de suiker volledig is opgenomen door de margarine en de crème luchtig en romig is (dit alles kan ook in de keukenmachine).
  • Pureer de frambozen tot een gladde rode saus. Rooster de hazelnoten in de koekenpan tot goudbruin. De velletjes mogen eraan blijven zitten. Hak grof.
  • Je hebt nu 3 mooie sauzen om de taart mee te versieren: de ganache, de chlorellacrème en de frambozensaus. Maak er wat moois van. Besmeer bijvoorbeeld 1 deel taart met de frambozensaus en schep daarop een flinke laag ganache. Swirl hierin wat van de chlorellacrème. Plaats hierop de tweede laag. Besmeer de gehele taart met de overgebleven ganache. Swirl hier nog wat chlorellacrème overheen en maak af met de geroosterde hazelnoten, overige frambozen en snippers nori. Bestrooi met een heel klein beetje grof zeezout.

Tip

Maak zelf hazelnootmeel door ongezouten, rauwe hazelnoten zeer fijn te malen in de keukenmachine.

Wil je meer recepten uit de categorie Koemelkvrij, Lactosevrij, Veganistisch, Vegetarisch?

Het recept voor deze chocoladetaart met vanille chlorella crème komt uit het boek Groente uit zee van Lisette Kreischer, Stichting Noordzeeboerderij en Marcel Schuttelaar. Het kookboek bevat informatie over zeewier en algen en 50 heerlijke en verrassende recepten.

Over dit recept in het boek: “Wanneer een boek gevuld wordt met over heerlijke recepten mag een taart natuurlijk niet ontbreken. Dat is vaak toch wel het hoogtepunt van een boek. Dus ook als het boek over zeewier gaat, hoort daar een taart in, een zeewiertaart! Je verwacht het misschien niet, maar zeewier en pure chocolade gaan heel goed samen. Vandaar dit brute recept voor een nog brutere chocoladetaart, zeker geschikt voor fijnproevers en lekkerbekken. Trek er wat tijd voor uit, want de diverse lagen die deze taart maken, verdienen wat aandacht. Eenmaal opgemaakt maak je de blits met deze bijzondere en feestelijke traktatie.”

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van