Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Speltbrood van Robèrt van Beckhoven (Heel Holland Bakt Brood)

Speltbrood van Robèrt van Beckhoven (Heel Holland Bakt Brood)

3.1 / 5. 36

Ingrediënten

  • 700 g volkoren speltmeel + extra om te bestuiven
  • 10 g fijn zeezout
  • 1 zakje instantgist van 7 g (of 21 g verse gist)
  • 25 g boter, gesmolten
  • 1 el crèmehoning
  • ca. 475 g lauw water

Verder nodig

  • Bakplaat

Bereidingswijze

  • Doe het speltmeel en zout in een mengkom of in de kom van een staande tafelmixer en meng ze goed met je handen of met de bisschopshaak op de laagste snelheid. Meng de gist erdoor en maak een kuiltje in het midden.
  • Doe de boter en honing in het kuiltje, voeg het water toe en meng alles met je handen of de bisschopshaak op de laagste snelheid tot er een zacht, nietplakkerig deeg ontstaat. Meng eetlepel voor eetlepel wat lauw water door het deeg als er nog droge kruimels op de bodem van de kom zitten of als het deeg stijf of droog aanvoelt. Voeg wat extra meel toe als het deeg erg plakkerig is en aan de wand van de kom plakt. Ga door tot het deeg een bol vormt en laat die 5 minuten in de kom zitten, zodat het meel al het vocht kan opnemen; het deeg is dan straks gemakkelijker te kneden. Het deeg moet zacht zijn, maar niet plakkerig; voeg indien nodig nog wat meel of water toe.
  • Bestuif je handen en het werkblad met meel. Leg het deeg op het werkblad en kneed het 15 minuten met je handen (of 3 minuten in de staande tafelmixer op de laagste snelheid, en nog 5-6 minuten op hoge snelheid). Het deeg voelt nu heel elastisch en soepel aan. Doe het deeg weer in de kom en dek die goed af met plasticfolie of een passend deksel. Of doe de kom in een grote plastic zak en sluit die goed. Laat het deeg 1 uur bij kamertemperatuur rijzen, tot het in volume is verdubbeld. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Bestuif het werkblad met meel, leg het deeg erop en kneed het 1 minuut. Bestuif je handen met meel en maak een 35 cm lange dikke worst van het deeg. Snijd het deeg met een scherp mes of een deegschraper in stukken van 5-7 cm, gebruik hierbij een weegschaal.
  • Vorm een nette bol van elke portie en leg de bollen op de bakplaat; druk ze tegen elkaar (alsof je een rups vormt). Bestuif ze met meel en bedek het geheel losjes met plasticfolie; of schuif de bakplaat met de ‘rups’ in een grote plastic zak - zorg dat er wat lucht in zit, zodat het plastic niet aan het deeg plakt - en sluit de zak goed.
  • Laat het deeg 45-60 minuten narijzen, tot het in volume is verdubbeld. Verwarm de oven tegen het einde van de narijstijd voor op 200 °C.
  • Verwijder de folie en bak het brood in 35 minuten gaar. Laat het brood volledig afkoelen voor je het op de juiste manier bewaart of invriest.

Tip

Bewaren? Wikkel het afgekoelde brood in plasticfolie of doe het in een diepvrieszak, dan is het tot 1 maand houdbaar in de vriezer.

Variatietips:

  • Voeg walnoten en hazelnoten toe. Voor een extra nootachtige knapperigheid: vervang de gesmolten boter door 2 eetlepels walnoten- of hazelnotenolie en voeg als je klaar bent met kneden 200 g gehalveerde walnoten of geblancheerde hazelnoten (geroosterd, afgekoeld en gehalveerd) toe. Kneed de noten in 1 minuut door het deeg en ga verder met het recept.
  • Je kunt het brood ook in een vorm bakken – vet een broodblik met een inhoud van 900 g (ca. 26 x 12,5 x 7,5 cm) in met boter en vorm het deeg op zo’n manier dat het erin past. Laat het deeg rijzen, en bak het zoals in dit recept staat aangegeven. Baktijd: 35-40 minuten.

Wil je meer recepten uit de categorie Notenvrij, Sojavrij, Suikervrij, Vegetarisch?

Het recept voor dit eenvoudige speltbrood komt uit het boek Heel Holland Bakt Brood van Robèrt van Beckhoven.

Over dit recept schrijft hij: “Dit brood is gemaakt van deegbollen die tegen elkaar aan zijn gedrukt tot een soort rupsvorm – voor kinderen extra leuk om dit voedzame brood te eten. Na een dag of twee smaakt het nog lekkerder.”

Speltmeel is inmiddels gemeengoed geworden. Praktisch elke bakker verkoopt brood met speltmeel en -bloem. De gluten in speltmeel zijn gemakkelijker te verteren dan die in tarwemeel en -bloem. Meel van khorasantarwe (kamut) is net als spelt ook een variëteit op gewone tarwe maar bevat juist vrij veel gluten en eiwitten.

Lees meer over spelt én gluten:

 

Wil je wekelijks gratis gezonde recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ja ik wil wekelijks gezonde recepten ontvangen  ➔

Inkijkexemplaar van