Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Het recept voor deze basilicum sorbet komt uit het boek De rijke wereld van kloosterkruiden van Tini Brugge en Vanessa van Koppen. Hij smaakt heerlijk fris. Voor dit recept heb je geen ijsmachine nodig. Het is een leuk en verrassend dessert, dat je eventueel ook tussen de gangen door kunt serveren.
In De rijke wereld van kloosterkruiden verbinden Tini Brugge en Vanessa van Koppen de eeuwenlange kloostertraditie van koken met kruiden met eenvoudige aardse recepten: passend bij het seizoen, gezond en lekker. Koken met verse kruiden geeft een extra dimensie aan een gerecht, de dimensie van duurzaamheid, rust en culinair genieten. Het boek bevat inspirerende verhalen vanuit de stilte van een kloostertuin en veel informatie over kruiden en kruidentuinen in Nederland en België. De ‘smakelijke’ kleurenfoto’s van de veertig gerechten maken het helemaal af.
Over basilicum in het boek: “Dit geurende, warmteminnende kruid is vooral bekend als keukenkruid. Volksnamen zoals worstkruid of vleeskruid verwijzen daarnaar. In Europa werd het in de middeleeuwen in cultuur gebracht. Er zijn inmiddels ook cultivars met paars blad en lila bloemen. Door de heerlijke, goddelijke geur zijn rond dit kruid talloze verhalen ontstaan. De geboorte van Jezus zou zijn verkondigd door een vogeltje dat vanuit een basilicumstruikje het goede nieuws vertelde. De volksnaam koningskruid wordt ook verbonden met het verhaal dat Helena, de moeder van keizer Constantijn, het kruis waaraan Jezus stierf terugvond in een veld met het goddelijk geurende basilicum. In Griekenland is het de gewoonte om op 14 september als dit gevierd wordt, bij het kruis basilicum te plaatsen.”