Basilicum sorbet

Basilicum sorbet

2.8 / 5. 4

  • 4-6
  • 20 min (+ 6 uur wachttijd)
  • Tini Brugge en Vanessa van Koppen
  • Nagerecht
  • IJs

Ingrediënten basilicum sorbet

  • 1 bosje basilicum
  • 150 ml (zoete) witte wijn
  • 100-150 g suiker, naar smaak
  • 2 (biologische) limoenen
  • 1 citroen
  • 2 eiwitten

Verder nodig

Bereidingswijze

  • Breng 300 milliliter water met de suiker en 100 milliliter wijn aan de kook en kook ongeveer 5 à 10 minuten door totdat er een siroopje ontstaat. Gebruik afhankelijk van de smaak meer of minder suiker. Zet het vuur uit. Rasp de schillen van de limoenen met een fijne rasp en voeg de rasp toe aan de siroop. Pers de limoenen en de citroen uit en voeg het sap toe aan de siroop.
  • Was de basilicumblaadjes en pureer ze met 50 milliliter witte wijn in een blender. Voeg toe aan de siroop. Laat het mengsel in een bak of pan met een bodempje koud water afkoelen en doe het daarna in een platte (ijs)doos. Zet in de vriezer. Klop na drie uur de twee eiwitten stijf en roer ze met een vork door het halfbevroren ijs. Zorg ervoor dat de ijskristallen verdwijnen. Roer na ongeveer 2 uur het ijs nog eenmaal goed door met een vork. Na in totaal 6 uur moet het ijs in principe voldoende zijn bevroren om het als sorbet te kunnen serveren.

Het recept voor deze basilicum sorbet komt uit het boek De rijke wereld van kloosterkruiden van Tini Brugge en Vanessa van Koppen. Hij smaakt heerlijk fris. Voor dit recept heb je geen ijsmachine nodig. Het is een leuk en verrassend dessert, dat je eventueel ook tussen de gangen door kunt serveren.

In De rijke wereld van kloosterkruiden verbinden Tini Brugge en Vanessa van Koppen de eeuwenlange kloostertraditie van koken met kruiden met eenvoudige aardse recepten: passend bij het seizoen, gezond en lekker. Koken met verse kruiden geeft een extra dimensie aan een gerecht, de dimensie van duurzaamheid, rust en culinair genieten. Het boek bevat inspirerende verhalen vanuit de stilte van een kloostertuin en veel informatie over kruiden en kruidentuinen in Nederland en België. De ‘smakelijke’ kleurenfoto’s van de veertig gerechten maken het helemaal af.

Over basilicum in het boek: “Dit geurende, warmteminnende kruid is vooral bekend als keukenkruid. Volksnamen zoals worstkruid of vleeskruid verwijzen daarnaar. In Europa werd het in de middeleeuwen in cultuur gebracht. Er zijn inmiddels ook cultivars met paars blad en lila bloemen. Door de heerlijke, goddelijke geur zijn rond dit kruid talloze verhalen ontstaan. De geboorte van Jezus zou zijn verkondigd door een vogeltje dat vanuit een basilicumstruikje het goede nieuws vertelde. De volksnaam koningskruid wordt ook verbonden met het verhaal dat Helena, de moeder van keizer Constantijn, het kruis waaraan Jezus stierf terugvond in een veld met het goddelijk geurende basilicum. In Griekenland is het de gewoonte om op 14 september als dit gevierd wordt, bij het kruis basilicum te plaatsen.”

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van