Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Salade met tonijn, pequillo pepers en Spaanse dressing

Salade met tonijn, pequillo pepers en Spaanse dressing

0 / 5. 0

Ingrediënten

  • 1 blik kikkererwten van 400 g, afgespoeld en uitgelekt
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 1 tl zoet pimentón (of de pikante versie als je meer pit wilt)
  • grof zeezout
  • 1 grote krop sla, zorgvuldig gewassen en gedroogd
  • 1 portie Spaanse dressing (zie hierna)
  • 3 lente-uitjes, alleen de witte en groene delen, in dunne plakjes gesneden
  • 2 geroosterde pequillopepers (puntpepers) uit een pot, in dunne repen gesneden
  • 1 blikje tonijn op olijfolie van 225 g, olie afgegoten en apart gehouden voor een ander recept
  • 2 el grof gehakte bladpeterselie
  • Spaanse dressing (voor 160 ml)
  • 2 el membrillo(kweepeer)pasta of wilde (rauwe) honing van goede kwaliteit
  • 4 el sherryazijn
  • 2 el olijfolie uit een pot of blik ansjovis (zoek in het register op ansjovis, voor massa’s ideeën hoe je de ansjovis zelf kunt verwerken)
  • 5 el extra vergine olijfolie
  • grof zeezout
  • versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze

  • DRESSING | Doe de membrillopasta, azijn en ansjovisolie in een krachtige blender en mix alles glad. Voeg, terwijl de blender draait, in een dun straaltje de olijfolie toe. Breng het mengsel op smaak met zout en peper. Blijft in een pot in de koelkast een week goed.
  • Verwarm de oven voor op 220 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verdeel de kikkererwten over de bakplaat, besprenkel ze met olijfolie en strooi er het pimentón en een flinke snuf zout over. Hussel met de hand de kikkererwten om zodat ze allemaal een laagje krijgen. Rooster de erwten 15 à 20 minuten en schep ze af en toe om tot ze donkerbruin, wat droog en krokant zijn. Laat ze dan afkoelen.
  • Scheur intussen de slabladeren in stukjes en doe ze in een grote mengkom. Hussel er voorzichtig de helft van de dressing door, zodat de bladeren een dun laagje hebben. Schik de sla op een grote schaal en strooi er de geroosterde erwten, lente-uitjes en pequillopepers over. Verdeel de tonijn met de hand in plakken boven de salade. Lepel de rest van de dressing gelijkmatig over de salade, strooi de peterselie erover en smullen maar.

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij?

Het recept voor deze salade met tonijn, pequillo pepers en Spaanse dressing komt uit het boek (H)eerlijk van Gwyneth Paltrow, model, actrice en oprichter van online community GOOP. In het boek schrijft Julia, met wie ze het boek maakte: “Gwyneth en ik leerden elkaar kennen in Spanje tijdens de opnames van Spain… On The Road Again, een documentaire-reeks over de Spaanse keuken en cultuur. Sindsdien hebben we samen staan zwijmelen boven blikjes ansjovis en tonijn op olijfolie, rokerig pimentón en flinke scheuten sherryazijn. Deze salade met ongelooflijk sprekende smaken vult prima en zit vol eiwitten, maar is toch geweldig goed voor je.”

Over de dressing in het boek: “In deze dressing zijn op een verrassende manier twee typisch Spaanse ingrediënten verwerkt. Naast membrillopasta (pasta van kweeperen), die vaak bij Manchegokaas wordt gegeven en voor een zoetje zorgt, gebruik je de olijfolie uit een blikje ansjovis.”

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van