Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Gamba tartaar

Gamba tartaar

2 / 5. 1

Ingrediënten

  • 500 g gamba’s, gepeld
  • 1½ el zonnebloemolie
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 1 tl zout
  • versgemalen peper
  • 15 g dille, fijngesneden
  • 10 g dragon, fijngesneden
  • 100 g mayonaise
  • 30 g zoetzure augurken, in kleine stukjes
  • 8 sneden brood
  • 1 teentje knoflook extra

Bereidingswijze

  • Neem een schone keukendoek en leg daar de gamba's op en dep ze goed droog.
  • Verwarm in een koekenpan op hoog vuur de zonnebloemolie. Wanneer de olie goed heet is, mogen de gamba's in de pan. Bak ze aan beiden kanten ongeveer drie minuten of tot ze mooi roze zijn en voeg als laatste de knoflook toe. Bak deze nog even mee.
  • Strooi wat zout en peper over de gamba's. Doe de gamba's samen met het vet en aanbaksels uit de pan in een keukenmachine. Voeg dille, dragon en mayonaise toe. Pulseer een paar keer, zodat alle ingredienten vermengd zijn, maar niet te lang, het moet een grove tartaar worden.
  • Doe de gambatartaar in een kom en roer er de augurk doorheen. Proef of er nog wat zout bij moet.
  • Toast het brood en smeer dit licht in met wat knoflook. Smeer er de tartaar op.

Tip

  • Wijntip: Anne de Joyeuse, Limoux ‘La Butinière’ 2010, Frankrijk
  • Muziektip: Ane Brun, To let myself go

Het recept voor deze zomerse gamba tartaar komt uit het boek Vier seizoenen koken met Gartine van het leukste lunchrestaurantje in Amsterdam, Gartine (van Kirsten Eckhart en Willem-Jan Hendriks). Over dit recept schrijven ze: “Een gerechtje dat eigenlijk vanaf het begin op de menukaart staat, maar dat nooit verveelt. Ontzettend lekker op knoflooktoast, maar wanneer de gamba’s nog lauwwarm uit de keukenmachine komen ook heerlijk bij wat pasta.”

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van