Zeewier noedels met spicy tofu

Zeewier noedels met spicy tofu

Het recept voor deze zeewier noedels met spicy tofu komt uit het boek Groente uit zee van Lisette Kreischer, Stichting Noordzeeboerderij en Marcel Schuttelaar. Het kookboek bevat informatie over zeewier en algen en 50 heerlijke en verrassende recepten.

Over dit recept in het boek: “Zeewier, noedels en tofu gaan al eeuwen hand in hand, onder andere in de Chinese en Japanse keuken. Dit recept voor zeewier noedels met Spicy Tofu is dan ook een eerbetoon aan deze klassieke combi. De tofu is op zijn best als je hem een nacht in de marinade laat rusten, dus houd hier rekening mee als je dit recept gaat maken.”

Wil je meer recepten uit de categorie Koemelkvrij, Lactosevrij, Veganistisch, Vegetarisch? >

Ingrediënten

  • Spicy Tofu
  • 500 g stevige tofu
  • 4 el shoyu
  • 4 el ketchup
  • 2 teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 1 cm gemberwortel, geschild en fijngehakt
  • 1 tl paprikapoeder
  • mespuntje sambal oelek
  • Noedels
  • 5 g gedroogde wakame of 50 g verse wakame
  • 250 g zeewiernoedels (Brown Rice & Wakame Noodles of Ramen Noodles Wakame, beide van het merk Terrasana)
  • kokosvet
  • 1 flinke rode ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 flinke teen knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 2 cm gemberwortel, geschild en fijngesnipperd
  • 1 rode chilipeper, ontdaan van zaadjes en fijngehakt
  • 1 flinke paksoi of 2 kleine, gewassen, in stukken
  • 1 prei, schoongemaakt en in ringen gesneden
  • 1 el shoyu
  • 1 el mirin
  • 1 tl ahornsiroop

Bereidingswijze

  • Haal de tofu uit de verpakking en dep goed droog. Snijd driehoekjes van de tofu met een dikte van ongeveer 1 cm. Dep nogmaals goed droog. Meng in een kom shoyu, ketchup, knoflook, gember, paprikapoeder en sambal naar wens (proef de saus en voeg dan de sambal toe voor gewenste pittigheid) en bedek hiermee in een schaal de tofudriehoekjes. Dek de schaal af en zet een nacht of een aantal uur in de koelkast, zodat de marinade goed kan intrekken. Schep af en toe om.
  • Giet de volgende dag of na een paar uur de overtollige saus af en vang op. Wel de gedroogde wakame volgens de bereidingswijze op de verpakking, giet af en dep goed droog. Indien vers, was goed en zorg dat het eventuele pekelzout is afgewassen. Dep droog en snijd in kleine stukjes.
  • Bereid de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit een schepje kokosvet in de koekenpan. Fruit hierin de ui in 5 minuten goudbruin. Voeg vervolgens knoflook, gember en chilipeper toe en bak ongeveer 1 minuut. Voeg paksoi en prei toe en roerbak totdat alles bijna zacht is. Blus af met de shoyu (let op, dit is heel zout, dus ga voorzichtig te werk en proef goed). Voeg vervolgens mirin en ahornsiroop toe. Roerbak nog even door totdat de paksoi en prei gaar zijn. Zet het vuur uit en meng de noedels met de wakame.
  • Verhit voor de Spicy Tofu een flinke laag olie in de koekenpan. Bak hierin de tofudriehoekjes aan alle kanten goudbruin. Serveer de krokant gebakken tofudriehoekjes met het warme noedelzeewiermengsel en garneer met wat van de overgebleven tofumarinade, stukjes verse bosui, sesamzaadjes en zwarte peper.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Bekijk meer pagina’s uit dit boek in het gratis inkijkexemplaar.

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

€ 25.99

Dit recept komt uit dit boek

Groente uit zee

Lisette Kreischer

  • Zeewier eten: lekker, diervriendelijk en gezond
  • Het eerste boek over zeewier en de dagelijkse keuken
  • Met 50 heerlijke en verrassende recepten