Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Vlugge gezouten kabeljauw met crispy aardappeltjes, fluweelzacht ei, peterselie & tapenade

Vlugge gezouten kabeljauw met crispy aardappeltjes, fluweelzacht ei, peterselie & tapenade

0 / 5. 0

Ingrediënten

  • 2 kabeljauws van 150gr elk, met huid, zonder schubben en graten
  • 500 g Maris-Piper aardappelen
  • 2 grote, biologische eieren
  • 15 g bladpeterselie
  • 2 tl zwarte-olijventapenade
  • 2 el olijfolie
  • extra vierge olijfolie
  • rodewijnazijn
  • zeezout
  • zwarte peper

Bereidingswijze

  • Bestrooi de kabeljauwfilets rondom royaal met zeezout (geen zorgen, we spoelen ze straks af ) en laat ze even staan.
  • Boen intussen de aardappels, snijd ze in blokjes van 1 cm en zet ze met 2 eetlepels olijfolie en een snuf zout en zwarte peper in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur.
  • Blijf ze 10 minuten regelmatig omscheppen, of tot ze licht goudbruin zijn.
  • Spoel de filets af en dep ze droog met keukenpapier (hierdoor zouten we de vis razendsnel, maar het maakt ze ook vlokkig en sappig).
  • Schuif de aardappeltjes aan de kant, leg de filets ernaast, bak ze 3,5 minuut aan elke kant, of tot ze net gaar zijn, en vergeet de aardappeltjes niet.
  • Klop intussen de eieren los in een kom. Pluk de helft van de peterselieblaadjes, houd ze apart, hak de rest met steeltjes en al fijn en klop ze door de eieren.
  • Zet de pan van het vuur, schep de filets op een bord en giet het eimengsel over de aardappeltjes in de pan.
  • Schep de aardappeltjes 30 seconden door elkaar (de restwarmte van de pan is voldoende om het ei heerlijk zacht te laten stollen) en verdeel ze over de borden.
  • Trek de huid van de filets, gooi het weg, pluk het vlees in vlokken over de aardappeltjes en schep er klodders tapenade op.
  • Maak de apart gehouden peterselieblaadjes aan met een beetje extra vierge olijfolie en rodewijnazijn, en strooi ze erover. Heerlijk met een frisse groene salade.

Tip

Hoewel het niet aan de Middellandse Zee ligt, neem ik Portugal wel in dit boek mee. Deze versie van fish-and-chips, geïnspireerd op bacalhau à Brás, is mijn versie van een van hun populairste gerechten.

Meer dan 125 mediterrane recepten met maximaal 5 ingrediënten. Jamie Oliver inspireert je elke dag ‘5 ingrediënten mediterraan’: van vega tot vis en vlees, en van pasta tot salades, soepen en zoetigheid.

Jamie Oliver’s nieuwste kookboek 5 ingrediënten mediterraan is een briljante combi van snel en simpel koken met die heerlijke mediterrane keuken waar iedereen, Jamie voorop, zo van houdt. Met maximaal 5 ingrediënten weet Jamie keer op keer een geweldig gerecht te maken.

De keukens van Spanje, Frankrijk, Tunesië, Griekenland – en méér – bieden zonnige inspiratie voor 125 super heldere recepten waarmee je zo de keuken in kunt. Een feest van mediterrane smaken & ingrediënten voor elke dag.

Credits beeldmateriaal: David Loftus

 

Inkijkexemplaar van



5 Ingrediënten Mediterraan

Jamie Oliver

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔