Vis in ‘gek water’ (Jamie Oliver)

Vis in ‘gek water’ (Jamie Oliver)

0 / 5. 0

Ingrediënten

  • 2 lente-uitjes
  • ½ venkelknol
  • 1 wortel
  • 200 g verschillend gekleurde rijpe kerstomaatjes, aan de tak
  • 3 tenen knoflook
  • ½ verse rode chilipeper
  • 8-10 gemengde olijven (met pit)
  • olijfolie
  • 2 hele vissen van 350 g elk, zoals goudbrasem, forel, zeebaars, rode mul, geschubd, schoongemaakt, zonder kieuwen
  • 1 bos verse gemengde zachte kruiden (30 g), zoals bladpeterselie, munt, venkelloof
  • 150 ml greco di tufo (witte wijn)
  • 1 citroen
  • extra vergine olijfolie

Bereidingswijze vis in 'gek water' (Jamie Oliver)

  • Maak de lente-uitjes en venkelknol schoon (bewaar het groene loof), schil de wortel en snijd alles in ½ cm dikke plakjes. Halveer de tomaatjes. Pel de knoflook en snijd hem samen met de rode peper in dunne plakjes. Verwijder de pitten uit de olijven. Zet een koekenpan met 1 eetlepel olijfolie op hoog vuur. Voeg al roerend de lente-ui, venkel en wortel erdoor, 4 minuten later gevolgd door de tomaatjes, knoflook, rode peper en olijven. Bak 2 minuten onder regelmatig roeren terwijl je de vissen aan beide kanten kruislings inkerft (daardoor trekken de smaak en warmte er beter in).
  • Leg de vis op de groenten, prop de helft van de kruiden in de buikholtes, giet de wijn erbij en laat die tot de helft inkoken. Giet er 300 ml water bij zodat de boel tot 1 cm onder de rand staat. Dek de pan af en kook de vis 8 minuten op hoog vuur (koken van onder en stomen van boven betekent geurige groenten). Pluk de overgebleven kruidenblaadjes, rasp de citroenschil erover en hak ze door elkaar.
  • Neem de deksel van de pan en schep het kookvocht 1 minuut over de vis. Controleer of de vis gaar is door net achter de kop te voelen of het vlees makkelijk loskomt van de graat. Schep de vissen op een bord, schep de groenten erover, gevolgd door wat van het kookvocht, en sprenkel er een scheutje extra vergine olijfolie over. Maak de vissen af met de geplukte kruiden en het citroensap. Heerlijk met een stuk brood om de saus mee op te deppen of met nieuwe aardappeltjes, couscous of rijst.

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Koemelkvrij, Lactosevrij, Sojavrij, Suikervrij?

Het recept voor deze vis in ‘gek water’ (acqua pazza, het ultieme visgerecht van het eiland) komt uit het kookboek Jamie kookt Italië van Jamie Oliver.

Hij schrijft erover: “Ik ben enorm blij dat ik deze geniale, gemakkelijke methode om een hele vis klaar te maken met jullie kan delen. Want vis op de graat heeft veel meer smaak, het vlees blijft sappiger, je bakt of kookt hem niet snel te gaar en je krijgt letterlijk meer waar voor je geld. De smaken in dit gerecht vullen elkaar perfect aan – echt geweldig!”

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van



Jamie kookt Italië

Jamie Oliver

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • 140 van de allerbeste Italiaanse recepten, die allemaal aan de Jamie-standaard voldoen
  • Overheerlijk, no-nonsense, van gezond tot comfort food en vriendelijk voor je portemonnee en je schaarse kooktijd
  • Klassiek Italiaans anno nu, met de Jamie-twist, het go-to kookboek voor de favoriete keuken
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔