Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Vietnamese salade

Vietnamese salade

2 / 5. 2

Ingrediënten

  • 4 grote paksoibladeren, ruwe onderkant verwijderd, de nerf losgehaald en schuin in stukken van 0,5 cm en het blad in reepjes gesneden
  • 4 grote bladeren Chinese kool, in reepjes gesneden
  • 1 bosje waterkers (verwijder dikke stelen), grof gehakt
  • 1 grote wortel, geschrapt en in juliënne gesneden
  • het blad van resp. 8 takjes basilicum, munt en koriander, grof gehakt
  • 1/2 kleine komkommer, schuin in dunne plakken gesneden
  • 1 rode Thaise chilipeper of verse rawit (of meer… of minder), in dunne ringen gesneden
  • 60 g geroosterde gezouten pinda’s of cashewnoten, grof gehakt
  • Vietnamese dressing
  • 60 ml versgeperst limoensap
  • 1 el rijstwijnazijn
  • 2 tl sojasaus
  • 60 ml vissaus
  • 1/4 tl zeezout
  • 1/4 tl pikante geroosterdesesamolie
  • 2 el wilde (rauwe) honing of xylitol (online verkrijgbaar)
  • 1 tl fijngehakte knoflook
  • 1 tl fijngehakte verse gemberwortel
  • 2 el fijngehakte rode ui of sjalot

Bereidingswijze Vietnamese salade

  • Hussel de paksoi, kool, waterkers, wortel, kruiden, komkommer, chilipeper en de helft van pinda’s door elkaar met voldoende dressing om alles een laagje te geven.
  • Strooi er de resterende noten over.
  • Voor de dressing: Meng alles door elkaar. Blijft in een pot in de koelkast een week goed.

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Koemelkvrij, Lactosevrij, Suikervrij?

Dit recept voor een Vietnamese salade komt uit het boek (H)eerlijk van Gwyneth Paltrow.

Over het recept voor de Vietnamese salade schrijft ze: “Chef-kok Lee Gross kookt (grotendeels) macrobiotisch. Ik ken hem al zo’n tien jaar en heb een aantal keren met hem samengewerkt. Rond de tijd dat mijn vader ziek werd en ik met alle geweld wilde dat mijn gezin gezonder at, leerde hij me wat macrobiotisch eten is. Lee is opgeleid door Michio Kushi aan het Kushi Institute in Becket (Massachusetts) en aan de Johnson & Wales University op Rhode Island. In zijn gerechten smelten gezond en lekker samen. Hij bracht me een schat aan warenkennis bij waar ik voortdurend uit put. Deze gezonde snelle salade is heerlijk knapperig en even verfrissend als smakelijk. Hij is heerlijk op zich en gaat goed samen met eenvoudig bereide eiwitten: gegrilde vis, garnalen, kip en tofu passen er geweldig bij.”

Inkijkexemplaar van