Teriyaki zalm met mango en bruine rijst van Jamie Oliver

Teriyaki zalm met mango en bruine rijst van Jamie Oliver

Dit recept voor teriyaki zalm van Jamie Oliver, met mango, bruine rijst en chili-komkommerpickle, komt uit het boek Superfood voor familie en vrienden.

Jamie schrijft erover: “Ik gebruik hier mango in plaats van suiker om de teriyaki zijn onmiskenbare zoete smaak te geven. Maar de vrucht levert ook vitamine C, die de geest scherp houdt.”

Ingrediënten teriyaki zalm

  • 300 g bruine rijst
  • arachideolie
  • 1 rijpe mango
  • 4 tenen knoflook
  • 4 cm gemberwortel
  • 3 limoenen
  • 2 el zoutarme sojasaus
  • ½ komkommer
  • 1 verse rode peper
  • 4 el wittewijnazijn
  • 4 zalmfilets (à 120 g), met huid, geschubd, graten verwijderd
  • 1 bos lente-uitjes
  • 250 g broccoli
  • ½ bosje verse munt (15 g)
  • 2 tl sesamzaad
  • 4 el yoghurt

Verder nodig

Bereidingswijze teriyaki zalm

  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking in een grote pan gezouten kokend water en giet hem af. Vet een bakplaat (25 x 30 cm) in met 1 theelepel arachideolie en spreid de rijst erover uit. Was intussen de mango, snijd het vruchtvlees rond de pit weg, schil het en doe het in een blender. Bewaar de schillen. Knijp het vruchtvlees dat nog om de pit zit boven de blender uit. Pel de knoflook, schil de gember en voeg beide toe. Rasp de schil van 2 limoenen erover en pers het sap erbij. Voeg de sojasaus en 1 theelepel arachideolie toe, pureer het mengsel glad en giet het in een grote kom.
  • Snijd voor een vlugge pickle de schil van de mango in smalle reepjes en leg die in een ondiep schaaltje. Snijd de komkommer in de lengte doormidden, schraap de waterige kern eruit, snijd de helften en de rode peper fijn en voeg het toe aan de schilletjes. Meng met de azijn en een flinke snuf zeezout om het vocht eraan te onttrekken (je giet het vocht af, dus maak je geen zorgen om de hoeveelheid zout).
  • Verhit de grill op de hoogste stand. Snijd de huid van de zalm en houd die apart (of vraag het aan je visboer). Hussel de filets door de saus en leg ze op de rijst. Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze diagonaal in stukjes van 2 cm. Snijd de roosjes van de broccoli los en de zachte stelen in plakjes. Hussel de broccoli en lente-ui door de overgebleven saus en schep er wat van om de zalm heen. Drapeer de zalmhuid er losjes op en zet de bakplaat 12 tot 15 minuten onder de grill, of tot alles net gaar en licht geschroeid is. Laat de pickle uitlekken. Pluk de muntblaadjes en snijd ze in reepjes. Rooster het sesamzaad en hussel dat met de pickle en muntblaadjes door elkaar. Serveer dit erbij, samen met een lepel yoghurt en partjes limoen om erover uit te knijpen.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Bekijk meer pagina’s uit dit boek in het gratis inkijkexemplaar.

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

€ 29.99
  • Trakteer jezelf én je familie en vrienden op een heerlijke en gezonde maaltijd
  • Jamies 18e kookboek, vol gezonde ontbijt-, lunch- en dinerrecepten
  • Niet alleen supergezond maar ook superlekker!