Sint-jakobsschelpen met waterkers en asperges

Sint-jakobsschelpen met waterkers en asperges

Het recept voor deze sint-jakobsschelpen met waterkers en asperges komt uit het boek (H)eerlijk makkelijk van Gwyneth Paltrow, model, actrice en oprichter van online community GOOP.

Over dit recept, te vinden in het hoofdstuk Onverwachte gasten, schrijft Gwyneth: “Veel koks schrikken terug voor de bereiding van sint-jakobsschelpen, maar eigenlijk zijn ze een van de makkelijkst en snelst te bereiden soorten schelpdieren. Het allerbelangrijkst is de pan goed heet te laten worden, zodat ze droog blijven en dichtschroeien in plaats van dat ze gestoomd worden, en ze niet aan te raken voordat ze aan één kant een mooi korstje hebben en bijna gaar zijn. Hier combineren we ze met een warme voorjaarssalade en een snelle bruinebotersaus. Maak dit gerecht voor iemand op wie je indruk wilt maken, of trakteer jezelf op een doordeweekse maaltijd van restaurantkwaliteit. Je verdient het; je hebt perfecte sint-jakobsschelpen bereid!”

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Tarwevrij? >

Ingrediënten

  • 16 sint-jakobsschelpen
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
  • sap van 1 kleine citroen
  • scheutje champagneazijn
  • 1 el gesnipperde sjalot
  • 4 el olijfolie
  • 12 groene asperges, harde uiteinden verwijderd
  • 1 bosje waterkers, gewassen en gedroogd
  • grote handvol sugarsnaps, in stukjes van ruim 1 cm
  • 4 el ongezouten boter
  • grof zeezout
  • partjes citroen, voor erbij (naar keuze)

Verder nodig

Bereidingswijze

  • Haal de sint-jakobsschelpen uit de koelkast. Droog ze zeer goed met keukenpapier en bestrooi ze met flink wat zout en peper.
  • Meng in een grote kom het citroensap met de azijn, de sjalot en 1 eetlepel olijfolie.
  • Schaaf met een dunschiller 4 asperges in linten en voeg deze met de waterkers toe aan de dressing in de kom. Snijd de resterende 8 asperges in stukjes van ruim 1 cm en zet deze apart.
  • Verhit een grote pan op middelhoog vuur. Doe 1 eetlepel olijfolie, de sugarsnaps en stukjes asperge in de pan en voeg zout en peper toe. Bak alles 1-2 minuten, of tot de groenten net beetgaar zijn. Doe ze in de kom met de waterkers en de geschaafde asperges.
  • Doe de resterende 2 eetlepels olijfolie in de pan. Voeg de sint-jakobsschelpen toe en laat deze rustig aan één kant dichtschroeien, tot ze heel knapperig en bijna gaar zijn (3-5 minuten). Keer ze, zet het vuur laag en voeg de boter toe. De boter zal meteen gaan sissen en bruin kleuren. Zet het vuur uit (de sint-jakobsschelpen zullen door de restwarmte nagaren).
  • Schep de waterkers-aspergesalade goed door elkaar. Verdeel de salade over 4 borden of schik hem op 1 groot bord. Leg de gare sint-jakobsschelpen op de salade en schenk de bruine boter erover. Garneer het gerecht met een beetje grof zeezout en serveer hem desgewenst met partjes citroen.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Bekijk meer pagina’s uit dit boek in het gratis inkijkexemplaar.

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

€ 27.5

Dit recept komt uit dit boek

(H)eerlijk makkelijk

Gwyneth Paltrow

  • Een gezonde maaltijd in minder tijd dan het kost om een pizza te bestellen
  • 125 makkelijke recepten
  • Weinig suiker, vet of gluten, vol smaak