Polenta frieten met zeesla en asperges

Polenta frieten met zeesla en asperges

2 / 5. 1

Ingrediënten

Bereidingswijze

  • Vet een bakvorm in met olie en bestrooi met wat bloem.
  • Doe de groentebouillon met knoflook in een pan en breng aan de kook. Giet hier al roerend beetje bij beetje de polenta bij. Zet het vuur wat lager en voeg kerriepoeder, paprikapoeder, dulse-, zeesla- en edelgistvlokken toe. Blijf doorroeren totdat er een dikke pap ontstaat. Proef en breng eventueel op smaak met wat zeezout en zwarte peper (let op, de bouillon heeft de polenta ook al zout gemaakt). Giet de polenta in de bakvorm en laat ongeveer een uur afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de polenta, wanneer afgekoeld, in de vorm van frieten. Besprenkel de frieten met wat olie en de rozemarijn. Verdeel de frieten over de bakplaat. Leg ze niet te dicht tegen elkaar aan om te voorkomen dat ze aan elkaar gaan plakken. Bak de polenta in ongeveer 20 minuten goudbruin en draai iedere friet dan om. Bak ze vervolgens nogmaals 20 minuten. De frieten zijn klaar als ze goudbruin en krokant zijn.
  • Bereid vervolgens de dulse- en zeeslachips. Was de dulse en zeesla goed. Dep vervolgens goed droog.
  • Verwijder de polentafrieten uit de oven, zodra ze klaar zijn. Proef en besprenkel eventueel met nog wat zeezout naar smaak. Draai de thermostaat van de oven naar 150 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en plaats hierop het zeewier. Besprenkel met wat olijfolie (niet te veel olie, want dan wordt het wier zompig), gerookte-paprikapoeder, edelgistvlokken en zwarte peper naar smaak. Masseer het zeewier met je handen, zodat alles goed wordt verspreid. Bak vervolgens 15 minuten in de verwarmde oven en houd goed in de gaten om te voorkomen dat ze aanbranden.
  • Wrijf, terwijl de zeewierchips in de oven ligt, de asperges schoon met keukenpapier. Verwijder de harde kontjes. Verhit wat olijfolie in de koekenpan en bak de dunne asperges in 3 minuten rondom goudbruin en de dikke asperges in 5 minuten. Zet het vuur uit. Besprenkel de asperges met wat citroensap en breng op smaak met wat zwarte peper.
  • Zet de oven uit en verwijder de bakplaat, zodra de zeewierchips krokant is. Laat de chips kort afkoelen en zet ondertussen de polentafriet gedurende deze tijd nog even terug in de oven om op te warmen.
  • Serveer de warme polentafriet met de crunchy zeewierchips, de geroosterde asperges en een flinke schep Seaweed Aioli en/of Ship Ahoy Piccalilly.

Tip

Naast zeewierchips kun je ook gemakkelijk zeewierpopcorn maken (al is dat meer iets voor thuis op de bank). Verhit daarvoor een laagje zonnebloemolie in een hoge pan met deksel. Voeg vervolgens een handje maïskorrels toe en doe direct het deksel op de pan. Laat de mais poffen. Besprenkel, wanneer alle maïskorrels gepoft zijn, de popcorn met wat Everything Goes Weed Mix (zie recept in het boek) en een snuf grof zeezout. Doe het deksel nog even terug op de pan zodat de smaken op elkaar kunnen inwerken.

Wil je meer recepten uit de categorie Veganistisch, Vegetarisch?

Het recept voor deze polenta frieten met zeesla en asperges komt uit het boek Groente uit zee van Lisette Kreischer, Stichting Noordzeeboerderij en Marcel Schuttelaar.

Over dit recept in het boek: “Wanneer de groene asperges weer gegeten kunnen worden, kun je de lente vieren! Na alle kolen in de winter zijn die frisse, knapperige asperges een verademing, vandaar dit gerecht gecombineerd met zomerse wieren. Dit recept vraagt om wat planning, dus lees het eerst goed door voordat je eraan begint. Het zal lastig zijn om echte verse dulse en zeesla te vinden als je dit gerecht aan het begin van de lente wil maken. Deze wieren zijn vaak pas te vinden wanneer het water wat is opgewarmd. Dus bevroren en gepekeld volstaat. Laat de bevroren wieren eerst goed ontdooien of was de gepekelde wieren goed om het pekelzout te verwijderen. En vergeet geen portie Sea Aioli of Ship Ahoy Piccalilly (zie recepten in het boek) te maken, dat zijn de sauzen die heel goed samengaan met deze polentafrieten!”

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van