Polenta friet met bieten en bloemkool
- 2
- Lisette Kreischer
- Hoofdgerecht
- Ovengerechten
Ingrediënten polenta friet
- Bieten
- ½ biet (liefst chioggiabiet, die mooi gestreept is vanbinnen, maar een rode biet kan ook)
- 1½ el olijfolie
- 2 tl rijststroop
- druppeltjes vers citroensap
- 2 tl balsamicoazijn
- handje rucola
- Bloemkool
- 1 kleine rode ui
- ½ teentje knoflook
- 8 bloemkoolroosjes
- olijf- of kokosolie
- snufje kaneel
- 1 tl zwart komijnzaad
- 1 tl venkelzaad
- sap van ¼ citroen
- balsamicoazijn
- zeezout
- versgemalen peper
- 1 el zonnebloempitten
- paar takjes verse peterselie
- Polentafriet
- olijfolie
- bloem
- ¼ teentje knoflook
- 375 ml water
- 75 g polenta
- ½ tl kerriepoeder
- zeezout
- 1 el fijngehakte gedroogde rozemarijn
- ½ tl paprikapoeder
Bereidingswijze polenta friet
- Vet voor de polentafriet een pan in met olie en bestrooi met wat bloem. Pel en snipper de knoflook. Doe de knoflook samen met het water in een pan en breng aan de kook. Giet hier al kloppend beetje bij beetje de polenta en kerrie bij. Zet het vuur wat lager en blijf al kokend doorroeren totdat een dikke pap ontstaat. Breng op smaak met zeezout. Giet de polenta in de ingevette pan en laat ongeveer een uur afkoelen.
- Schil ondertussen de biet en snijd in flinterdunne plakjes met een schaaf of mandoline. Meng voor de vinaigrette de olijfolie met de rijststroop, citroensap en balsamicoazijn in een kommetje. Meng de vinaigrette met de plakjes biet en zet apart zodat de ingrediënten op elkaar kunnen inwerken en de biet de tijd krijgt om wat zachter te worden.
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de polenta, wanneer afgekoeld, in gewenst formaat. Besprenkel de frieten met wat olie en rozemarijn. Bak de polenta in ongeveer vijfenveertig minuten goudbruin en krokant. Houd tussendoor de frieten goed in de gaten en schep af en toe om. Breng op smaak met zeezout en paprikapoeder.
- Pel en snipper ondertussen voor het bloemkoolrecept ui en knoflook. Was de bloemkoolroosjes en hak ze eventueel wat kleiner. Verhit een laagje olie in de koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook. Voeg de bloemkool, kaneel, komijn- en venkelzaadjes toe en bak al roerend goed door. Schenk er vervolgens wat water bij en laat met het deksel op de pan de roosjes in zo’n drie minuten bijna gaar worden en het vocht verdampen. Blus af met citroensap en een scheutje balsamico en breng op smaak met zeezout en peper. Rooster de zonnebloempitten licht in de koekenpan. Zet het vuur uit.
- Leg de plakjes biet op een bedje van rucola en garneer de bloemkool met verse peterselie en de geroosterde zonnebloempitten. Serveer de biet en bloemkool met de polentafriet.
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Dit recept voor polenta friet met bieten en bloemkool komt uit het boek Plant Power van Lisette Kreischer. Trendsetter Lisette Kreischer laat in Plant Power zien hoe je als vegan, vegatariër of flexitariër superfit en gezond kunt leven. Wat denk je van heerlijke shakes en smoothies als de beauty berry booze, of The Dutch Weed burger? Van cranberry’s en lijnzaad tot gojibessen en chiazaad, en boordevol heerlijke groente en fruit. Je voelt het: the power of plants!
Over dit recept schrijft Lisette: “Het genieten wordt tijdens de lente een flink tandje opgeschroefd. De kriebels in de lucht, in de natuur en in je buik zijn voelbaar, mede dankzij de eerste verwarmende zonnestralen. Vandaar dit feestelijke recept, om te vieren dat het lente is en dat je zo veel lekkere dingen kunt eten voor je natuurlijke gewicht. Deel het met een lieveling!”
Wil je regelmatig gratis gezonde recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief: