Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Pizza met zelfgeplukte bloemen en kruiden

Pizza met zelfgeplukte bloemen en kruiden

0 / 5. 0

Ingrediënten pizza met zelfgeplukte bloemen en kruiden

  • Bodem
  • 300 g speltbloem
  • 500 ml ongezoete haver-, amandel- of sojamelk
  • 1 el gedroogde marjolein of tijm
  • zeezout
  • olijfolie
  • speltbloem
  • Beleg
  • 3 el botanische pesto (zie boek voor recept) of vegan groene pesto
  • 3 kleine bosuien, gehalveerd of in kwarten als ze groot zijn
  • 8 zongedroogde tomaatjes, in reepjes gesneden
  • olijfolie
  • een handje groen om over de pizza te verdelen, bijvoorbeeld goudsbloemen, marjolein, salie, bieslookbloemetjes, wilde knoflook, blad en bloem van Oost-Indische kers, basilicum, etc.
  • 2 el gistvlokken of reepjes vegan kaas
  • rucola
  • kruidenzout
  • versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze pizza met zelfgeplukte bloemen en kruiden

  • Ga eerst naar buiten en oogst de bloemen en bladeren die je wilt. Pluk voorzichtig en laat kleine bewoners vrij. Laat de oogst vervolgens even liggen op wat keukenpapier zodat eventueel nog aanwezige beestjes er zelf uit kunnen kruipen. Wrijf je oogst schoon.
  • Verwarm de oven voor op 210 °C.
  • Meng in een kom het speltbloem met de havermelk en marjolein tot een mooi glad beslag. Voeg een snufje zout toe. Het beslag moet op pannenkoekenbeslag lijken, alleen wat steviger zijn.
  • Vet een bakplaat in met olie en bestuif hem met speltbloem. Verdeel het beslag over de bakplaat en smeer uit tot de bakplaat zo goed als bedekt is. Smeer de pesto over het beslag.
  • Bak de pizza ongeveer 10 minuten in de warme oven, tot het deeg wat steviger is geworden.
  • Haal hem uit de oven en beleg hem dan met de bosui en zongedroogde tomaatjes. Besprenkel met wat olijfolie. Bak de pizza vervolgens nog 15 minuten en beleg hem dan met het zachtere groen en de bloemetjes. Verdeel de gistvlokken of kaas erover. Besprenkel wederom met olijfolie. Schuif de pizza terug in de oven en bak hem nog 2 minuten, tot de bodem krokant aanvoelt en de eventuele kaas is gesmolten.
  • Haal de pizza uit de oven, zet de oven uit en garneer de pizza met rucola, kruidenzout en versgemalen zwarte peper.

Wil je meer recepten uit de categorie Koemelkvrij, Lactosevrij, Sojavrij, Suikervrij, Veganistisch, Vegetarisch?

Het recept voor deze pizza met zelfgeplukte bloemen en kruiden komt uit het boek The Plant Pharmacy van Lisette Kreischer, een van de grondleggers van de vegan-beweging in Nederland.

Over dit recept schrijft ze in haar boek: “Deze pizza is één groot into the wild kruidenfeest. Het enige onderdeel dat vaststaat, is de bodem; de rest is aan jou. Ik doe hieronder wel een suggestie, maar laat vooral je creatieve wildernishart spreken. Voel jezelf even helemaal Bob Ross en beschilder de pizza met bloemen en kruiden. Het deeg is jouw palet. Voel je vrij. Proef en mix. Ook lekker met een salade uit eigen tuin (zie boek), of snijd de pizza in stukjes voor een feestelijk borrelhapje.”

Inkijkexemplaar van



The Plant Pharmacy

Lisette Kreischer

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Profiteer het hele jaar van de bijzondere en geneeskrachtige werking van planten en kruiden
  • Boordevol informatie over de benefits van planten
  • Meer dan 40 vegan recepten
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔