Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Marokkaanse harissasalade

Marokkaanse harissasalade

0 / 5. 0

Ingrediënten

  • 30 ml olijfolie
  • 4 el Mina-harissa (of 2 el harissa met 2 el water)
  • 1 middelgrote bloemkool, in roosjes
  • zout
  • 2 rode uien, in partjes
  • 8 wortels, in dunne linten
  • 4 avocado’s, zonder pit, geschild en in kleine stukjes
  • 200 g rozijnen
  • 200 g geroosterde amandelen
  • TAHINDRESSING
  • sap en geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 1 teen knoflook
  • ¾ tl zout
  • 50 ml tahin
  • 2 el agave- of ahornsiroop
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • water, om te verdunnen
  • VOOR EROVER
  • sesamzaad
  • Marokkaanse muntblaadjes

Verder nodig

Bereidingswijze

  • Verhit de oven tot 200 °C/gasovenstand 6 en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Pureer de ingrediënten voor de dressing in een blender tot een gladde saus en voeg met draaiende motor scheutjes water toe tot hij de gewenste consistentie heeft. Bewaar de saus zolang in de koelkast.
  • Meng de olijfolie met de harissa en hussel de bloemkoolroosjes erdoor. Spreid ze met de partjes rode ui uit op de bakplaat, strooi er een snufje zout over en zet 35-40 minuten in de oven. Schep de geroosterde groenten na 20 minuten om en haal ze uit de oven wanneer ze zacht zijn.
  • Meng ze met de wortel, avocado, rozijnen en amandelen, strooi er sesamzaadjes en muntblaadjes over en geef er de tahindressing bij.

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Vegetarisch?

Het recept voor deze Marokkaanse harissasalade komt uit het boek Bowls of goodness van Nina Olsson. Ze schrijft erover in haar boek: “Deze Noord-Afrikaanse salade met in harissa gemarineerde bloemkool, krachtige tahin, verkoelende, romige avocado en zoete wortel is een feest van pure smaken. Om deze salade echt onvergetelijk te maken, besprenkel je hem met een scheutje sinaasappeldressing en strooi je er geroosterde amandelen over.”

Over harissa bij het recept: “Harissa is een heerlijke rodepepersaus die veel wordt gebruikt in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Het recept verschilt per regio, en zelfs per familie, en veel koks hebben hun eigen geheime ingrediënten. Een goede harissa wordt met veel geduld en liefde gemaakt – de ui, paprika en pepertjes worden heel zachtjes met specerijen gebakken zodat de zoete, intense smaken optimaal tot hun recht komen. Een van mijn favoriete soorten harissa is de geconcentreerde saus van Mina (www.casablancafoods.com), die veganistisch en vrij van conserveringsmiddelen is, en een zalige huisgemaakte smaak heeft. Mina-harissa is verkrijgbaar bij veel supermarkten en anders via internet te bestellen. 1 eetlepel harissa is vergelijkbaar met 2 eetlepels Mina-harissasaus.”

Inkijkexemplaar van