Lentepasta met brandnetel

Lentepasta met brandnetel

2.7 / 5. 3

Ingrediënten lentepasta met brandnetel

  • 75-100 g vers geplukte brandneteltoppen
  • 200 g pasta naar keuze
  • 1 blokje tuinkruidenbouillon
  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 1 rode chilipeper, gehalveerd en ontdaan van zaadjes
  • 200 g gedopte doperwten, vers of uit de diepvries
  • 150 ml haverroom
  • sap van ½ citroen
  • 1 volle el kappertjes
  • 1½ el gistvlokken
  • kruidenzout
  • versgemalen zwarte peper
  • verse basilicumblaadjes

Bereidingswijze lentepasta met brandnetel

  • Schud de brandnetels na het plukken goed uit en check of er geen zand of kleine bewoners meer in zitten (de beestjes die je wel vindt, zet je terug in de tuin). Laat even liggen zodat eventuele nog aanwezige bewoners er zelf uit kunnen kruipen. Spoel de brandnetels daarna voorzichtig af.
  • Breng ruim voldoende water aan de kook voor de pasta. Voeg vervolgens het bouillonblokje en de pasta toe en kook de pasta gaar – bij voorkeur al dente – volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verhit ondertussen in een koekenpan een flinke scheut olijfolie. Fruit hierin de ui ongeveer 5 minuten.
  • Voeg de knoflook en chilipeper toe en bak ze 1 minuut mee. Voeg de doperwten toe en bak alles nogmaals 1 minuut. Voeg vervolgens brandneteltoppen en een klein scheutje water toe en roerbak ongeveer 2 minuten. Schenk al roerend de haverroom en het citroensap erbij en laat het geheel ongeveer 5 minuten pruttelen, tot de doperwten gaar zijn en de brandnetels slinken. Voeg vervolgens de kappertjes en gistvlokken toe en 8 eetlepels van de kruidenbouillon waarin de pasta aan het koken is. Proef en roer goed. Breng eventueel op smaak met nog wat kruidenzout en een flinke snuf versgemalen zwarte peper.
  • Giet de pasta af zodra hij klaar is. Verdeel hem over twee borden en maak af met het brandnetel-doperwtenmengsel. Serveer met vers basilicum en besprenkel met wat olijfolie.

Wil je meer recepten uit de categorie Koemelkvrij, Lactosevrij, Notenvrij, Sojavrij, Suikervrij, Veganistisch, Vegetarisch?

Het recept voor deze makkelijke lentepasta met brandnetel komt uit het boek The Plant Pharmacy van Lisette Kreischer, een van de grondleggers van de vegan-beweging in Nederland.

Over dit recept schrijft ze in haar boek: “Van brandnetel kun je thee zetten en medicinale soep maken. Je kunt hem mengen door een pesto en als alternatief voor spinazie gebruiken. In deze makkelijke lentepasta wordt deze prikkelige rakker ondersteund door doperwten en allerlei andere heerlijke plantaardigheden. Zo komt de smaak van de mooie brandnetel goed tot zijn recht.”

Brandnetel is een zeer veelzijdig kruidje. Het is een typisch voorjaarskruid dat je lichaam kan ondersteunen bij de jaarlijkse grote schoonmaak. Brandnetel reinigt, bouwt op, geeft nieuwe levenskracht en kan de weerstand helpen verhogen. Brandnetel werkt sterk ontzurend, is ondersteunend bij bloedarmoede door het hoge ijzergehalte, kan ingezet worden bij reumatische aandoeningen en heelt en reinigt de huid. Ze prikkelt dus niet alleen vanbuiten, maar ook vanbinnen, zodat alles weer wakker wordt en kan gaan stromen.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van



The Plant Pharmacy

Lisette Kreischer

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Profiteer het hele jaar van de bijzondere en geneeskrachtige werking van planten en kruiden
  • Boordevol informatie over de benefits van planten
  • Meer dan 40 vegan recepten
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔