Inktvisrisotto met peterselieolie en pepertjes (Jamie Oliver)

Inktvisrisotto met peterselieolie en pepertjes (Jamie Oliver)

Het recept voor David Tennant’s kroatische inktvisrisotto met peterselieolie en rode pepertjes komt uit Jamie’s Food Fight Club weekend kookboek van Jamie Oliver.

Bij het recept in het boek: “David Tennant werd verliefd op dit gerecht toen hij in 2004 voor filmopnames in het prachtige Dubrovnik was. Het is ongebruikelijk om risottorijst op deze manier klaar te maken. Het is meer een soort stoofpot van rijst en zeebanket dan een traditionele risotto. De rijke smaken en donkere kleuren zijn een feest voor de zintuigen.”

  • Dit recept komt uit dit boek


    Jamie's Food Fight Club weekend kookboek

    Jamie Oliver

    • Lekker uitpakken voor familie en vrienden!
    • De allerbeste recepten uit de populaire 24Kitchen-serie Jamie & Jimmy’s Food Fight Club
    • Met hits als de ultieme vega-lasagna met smokey aubergine tot showstoppers als Party-time Mexicaanse taco's

Wil je meer recepten uit de categorie Notenvrij, Sojavrij, Suikervrij? >

Ingrediënten

  • 1,2 kg inktvis, schoongemaakt, huid en afsnijdsels apart gehouden (in totaal 500 g vlees)
  • 1 l goede kippenbouillon (desgewenst)
  • 1 rode ui
  • 1 knoflook
  • ½ bos verse bladpeterselie (15 g)
  • 3 grote rijpe tomaten
  • olijfolie
  • 30 g boter
  • 3 ansjovisfilets in olie
  • 1 el tomatenpuree
  • 50 ml witte wijn
  • 1 tl inktvisinkt
  • 300 g risottorijst
  • 1 verse rode peper
  • 1 citroen
  • extra vierge olijfolie

Bereidingswijze

  • Maak de visbouillon door de huid en de afsnijdsels van de inktvis met de kippenbouillon (als je die gebruikt) of 1 liter kokend water op hoog vuur aan de kook te brengen. Laat 20 minuten pruttelen, giet door een fijne zeef in een andere pan en houd de bouillon op een heel laag pitje warm.
  • Snij de tentakels van de inktvis, klap de lijfjes open, kerf de binnenkant met een tafelmes heel licht kruislings in en snij alles in stukjes van 2 cm. Pel de ui en knoflook en snij ze op een schone snijplank met de peterseliesteeltjes (bewaar de blaadjes) door elkaar. Verwijder de zaadjes en snij de tomaten in blokjes. Zet een middelgrote pan met 1 eetlepel olijfolie en de boter op matig vuur, doe er de ui, knoflook, peterseliesteeltjes en ansjovis bij en blijf 8 tot 10 minuten regelmatig roeren, of tot alles zacht is. Voeg de inktvis, tomaat, tomatenpuree, wijn, inktvisinkt en 500 ml bouillon toe en laat 15 minuten koken, of tot de inktvis mals is. Kook de risottorijst intussen in 10 tot 15 minuten al dente in een pan gezouten kokend water en giet af.
  • Hak de peterselieblaadjes fijn, snij de rode peper (met of zonder zaadjes) in dunne ringetjes en doe ze met het grootste deel van het citroensap en 1 eetlepel extra vierge olijfolie in een kom. Spatel de rijst met een flinke kneep citroensap voorzichtig door de inktvis. Zet de pan van het vuur en laat 5 minuten staan om de rijst wat van het heerlijke kookvocht te laten absorberen. Besprenkel de risotto aan tafel met een scheutje van de peterselieolie met rode pepertjes. Superlekker!

Zo ziet dit recept eruit in het boek

  • Dit recept komt uit dit boek


    Jamie's Food Fight Club weekend kookboek

    Jamie Oliver

    • Lekker uitpakken voor familie en vrienden!
    • De allerbeste recepten uit de populaire 24Kitchen-serie Jamie & Jimmy’s Food Fight Club
    • Met hits als de ultieme vega-lasagna met smokey aubergine tot showstoppers als Party-time Mexicaanse taco's

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

Dit recept komt uit dit boek



Jamie's Food Fight Club weekend kookboek

Jamie Oliver

  • Lekker uitpakken voor familie en vrienden!
  • De allerbeste recepten uit de populaire 24Kitchen-serie Jamie & Jimmy’s Food Fight Club
  • Met hits als de ultieme vega-lasagna met smokey aubergine tot showstoppers als Party-time Mexicaanse taco's
20,00
Direct bestellen ➔
Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld