Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Gevulde uien met gehakt

Gevulde uien met gehakt

3.5 / 5. 4

  • 4
  • bereidingstijd: 15 minuten, baktijd: 40 minuten, kooktijd: 15 minuten, wachttijd: 90 minuten
  • De kookmutsjes
  • Hoofdgerecht

Ingrediënten

  • OMHULSEL
  • 4 grote gele uien
  • VULLING
  • 1 gele ui
  • ½ rode paprika
  • 1 tomaat
  • 25 g verse bladpeterselie
  • 50 g zwarte olijven
  • 2 knoflooktenen
  • 325 g rundergehakt
  • 30 g tomatenpuree
  • 45 ml olijfolie
  • 3 g (1½ tl) zwarte peper
  • 3 g (1 tl) paprikapoeder
  • 3 g (1 tl) uienpoeder
  • 4 g (⅔ tl) zout
  • 3 g (1 tl) Italiaanse kruiden
  • SAUS
  • 150 ml water
  • 150 ml ongeklopte slagroom
  • 250 g gezeefde tomatensaus
  • 2 g (1 tl) zwarte peper
  • 3 g (½ tl) zout
  • 3 g (1 tl) Italiaanse kruiden
  • TOPPING
  • 1 bol mozzarella
  • geraspte kaas naar wens

Verder nodig

  • ovenschaal: 35 x 24 cm

Bereidingswijze

  • Snijd de boven- en onderkant van de gele uien, en verwijder de schil. Snijd de ui in de lengte in tot het midden. Breng water in een pan aan de kook. Verwarm de oven voor tot 220 ˚C. Kook de uien, afgedekt, 15 minuten. Giet ze daarna af en laat ze afkoelen.
  • Snipper voor de vulling de gele ui. Snijd de paprika en tomaat fijn. Snijd ook de bladpeterselie, zwarte olijven en knoflooktenen fijn. Meng het gehakt samen met de gele ui, tomatenpuree, paprika, tomaat, peterselie, zwarte olijven, knoflook, olijfolie, zwarte peper, het paprikapoeder, uienpoeder, zout en de Italiaanse kruiden in een diepe kom. Haal de uien laag voor laag los van elkaar. Vul de binnenkant van de uienlaag met het gehaktmengsel, en duw de laag dicht zodat het gehakt omhuld is met ui.
  • Breng voor de saus het water samen met de slagroom en de gezeefde tomatensaus aan de kook in een koekenpan. Voeg de zwarte peper, het zout en de Italiaanse kruiden toe. Roer goed, en kook nog 2 tot 3 minuten.
  • Doe de saus in de ovenschaal, verdeel de uien erover, en dek de schaal af met aluminiumfolie. Bak de uien 30 minuten in de oven.
  • Snijd de mozzarella in plakjes. Verwijder het aluminiumfolie, en bedek de uien met de geraspte kaas en de plakjes mozzarella. Bak nog 10 minuten in de oven, of tot de kaas gesmolten is.
  • Serveer de gevulde uien met rijst, pasta, aardappels of ander lekkers!

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Koolhydraatarm, Notenvrij, Sojavrij, Suikervrij, Tarwevrij?

Dit recept voor gevulde uien met gehakt komt uit Het grote Kookmutsjes kook- en bakboek van de zusjes Najat en Nadia Yachou, op social media bekend als de Kookmutsjes. Het boek bevat 80 nieuwe stap-voor-staprecepten uit de lekkerste keukens. Van Marokkaans tot Italiaans en van Turks tot Surinaams en Aziatisch. En natuurlijk mooie combinaties met de Hollandse pot.

Over dit recept in het boek: “Oh, dit gerecht is zo lekker! De schil van de uitjes gebruik je als een omhulsel voor een goed gekruid gehaktmengsel en die dip je in een romige tomatensaus. Het is een combinatie van de Turkse keuken, waar gevulde uien heel populair zijn, en de Italiaanse keuken. Dankzij het tomatensausje krijgt het gerecht een heerlijk mediterrane smaak en lijkt het een beetje op lasagne.”

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van



Het grote Kookmutsjes kook- en bakboek

De kookmutsjes

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Heerlijk eten uit diverse keukens met recepten van de Kookmutsjes
  • 80 nieuwe recepten met de duidelijke stap-voor-stapuitleg en -foto's
  • Voor de beginnende en gevorderde kok én bakliefhebber
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔