Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Vuurcider kruidenazijn

Vuurcider kruidenazijn

2.3 / 5. 10

Ingrediënten vuurcider kruidenazijn

  • 1 ongeschilde citroen, in vieren
  • 1⁄4 witte ui, gesnipperd
  • 6 tenen knoflook, in plakjes
  • 5 cm verse gember, in plakjes
  • 5 cm verse kurkumawortel, fijngehakt
  • 4 el verse tijm of 2 eetlepels gedroogde
  • 1-2 takjes verse rozemarijn
  • 1-2 chilipepers zoals jalapeño’s, cayennes of habanero’s (eventueel)
  • 350 ml ongepasteuriseerde ciderazijn
  • 2-4 el ongepasteuriseerde honing (eventueel)

Verder nodig

  • 1 weckpot van 1 liter

Bereidingswijze vuurcider kruidenazijn

  • Druk de citroen, ui, knoflook, gember, kurkuma, tijm, rozemarijn en eventueel chilipepers in een steriele pot.
  • Giet de azijn erbij maar laat bovenin een ruimte van 2,5 cm vrij.
  • Sluit de pot goed af en zet hem 6-8 weken op kamertemperatuur in het donker.
  • Zeef en bottel de azijn. De smaak wordt milder als je er vóór de botteling wat honing in laat oplossen. Je kunt vuurcider op kamertemperatuur bewaren.

Tip

Dit is een heel flexibel recept dat je kunt aanpassen aan je smaak en beschikbare ingrediënten. Vervang de tijm bijvoorbeeld door oregano, majoraan of munt of maak het spul vuriger met mierikswortel ten behoeve van je luchtwegen. Als je geen verse kurkumawortel kunt krijgen, neem dan kurkumapoeder of een grotere hoeveelheid gember.

Hier vind je het recept voor vuurcider kruidenazijn. Geef er salades, rijst of vlees een pikant accent mee of neem er elke dag als een soort ‘borrel’ een eetlepel vol van. Vuurcider geldt traditioneel als goed voor het immuunsysteem en beschermt tegen veel kwalen. Onverdund werkt het fantastisch tegen verstopte voorhoofdholtes.

Het recept komt uit het boek Fermenteren van Adam Elabd. Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Het is een heel plezierige manier om iets te conserveren, geeft stevige en opwindende smaken en houdt je spijsvertering op orde.

In zijn boek deelt Adam Elabd al zijn kennis: van de theorie en verschillende fermentatietechnieken tot stap-voor-stapinstructies met foto’s voor meer dan 80 recepten waarmee je je eigen yoghurt, azijn, chutney, zuurdesembrood en ingelegde groente en fruit kunt maken. Inclusief een handig overzicht van alle benodigdheden en hoe je kunt checken of het fermentatieproces goed verloopt of misschien wel tot bederving heeft geleid.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van



Fermenteren

Adam Elabd

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Het meest complete handboek voor fermenteren
  • Van de theorie en fermentatietechnieken tot recepten om zelf mee aan de slag te gaan
  • Stap-voor-stapinstructies met foto’s voor meer dan 80 recepten voor je eigen yoghurt, azijn, chutney, zuurdesembrood en ingelegde groente en fruit
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔