Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Dit is een heel flexibel recept dat je kunt aanpassen aan je smaak en beschikbare ingrediënten. Vervang de tijm bijvoorbeeld door oregano, majoraan of munt of maak het spul vuriger met mierikswortel ten behoeve van je luchtwegen. Als je geen verse kurkumawortel kunt krijgen, neem dan kurkumapoeder of een grotere hoeveelheid gember.
Hier vind je het recept voor vuurcider kruidenazijn. Geef er salades, rijst of vlees een pikant accent mee of neem er elke dag als een soort ‘borrel’ een eetlepel vol van. Vuurcider geldt traditioneel als goed voor het immuunsysteem en beschermt tegen veel kwalen. Onverdund werkt het fantastisch tegen verstopte voorhoofdholtes.
Het recept komt uit het boek Fermenteren van Adam Elabd. Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Het is een heel plezierige manier om iets te conserveren, geeft stevige en opwindende smaken en houdt je spijsvertering op orde.
In zijn boek deelt Adam Elabd al zijn kennis: van de theorie en verschillende fermentatietechnieken tot stap-voor-stapinstructies met foto’s voor meer dan 80 recepten waarmee je je eigen yoghurt, azijn, chutney, zuurdesembrood en ingelegde groente en fruit kunt maken. Inclusief een handig overzicht van alle benodigdheden en hoe je kunt checken of het fermentatieproces goed verloopt of misschien wel tot bederving heeft geleid.