Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Winterpeen in zoutkorst

Winterpeen in zoutkorst

0 / 5. 0

Ingrediënten

  • 2-3 flinke winterpenen, hoe groter hoe beter
  • 1 kg grof zeezout
  • olijf- of koolzaadolie
  • Broodjes
  • 1 rustiek stokbrood
  • vegan cream cheese (bijv. Soyananda of Tofutti, te vinden in natuurvoedingswinkels)
  • 1 el kappertjes
  • dille
  • grof gemalen zwarte peper

Verder nodig

  • rookoven
  • rookmot

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor tot 200 °C. Schrob de winterpenen zo nodig schoon; schil ze vooral niet. Neem een bakplaat of ovenschaal en strooi daarin een laag zeezout. Leg de penen erop en begraaf ze in zoveel zout als nodig is. Rooster ze in 1 uur gaar in de oven. Laat ze afkoelen voordat je ze gaat roken.
  • Maak de rookoven klaar en verhit het rookmot. Leg de penen in de rookoven en rook ze circa 20 minuten, tot ze door en door gaar zijn. Zet het vuur uit en laat de penen nog 10 minuten koud naroken. Pel de zoutkorst en de schil van de penen, snijd ze in mooie dunne plakken en besprenkel ze met olie.
  • Snijd het stokbrood in stukken en besmeer ze met de cream cheese. Leg er wat plakken peen op; niet te veel want ze zijn erg sterk en zout van smaak. Maak de broodjes af met kappertjes, dille en grof gemalen peper.

Wil je meer recepten uit de categorie Koemelkvrij, Lactosevrij, Notenvrij, Suikervrij, Veganistisch, Vegetarisch?

Het recept voor deze winterpeen in zoutkorst komt uit het kookboek Man.Eat.Plant. van Lisette Kreischer en Maartje Borst.

Ze schrijven erover in hun boek: “De groenteboer is de nieuwe visboer! Breng winterpeen in een identiteitscrisis door hem als Scandinavische zalm te begraven in een zoutkorst en vervolgens te roken. Speciaal voor Johnas om te laten zien hoe veelzijdig dat eeuwige symbool voor vegans kan zijn.”

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van