Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Sosaties

Sosaties

2 / 5. 2

  • 4
  • bereiding 10 minuten, voorbereiding 1½ uur
  • Jord Althuizen
  • Bijgerecht
  • BBQ

Ingrediënten sosaties

  • 250 g lamsbout, in blokjes van 2,5 cm gesneden
  • 250 g kippendijen, in blokjes van 1,5 cm gesneden
  • 2 gele paprika’s, in blokjes van 2 cm gesneden
  • 1 grote ui, in blokjes van 1,5 cm gesneden
  • 2 el zonnebloemolie
  • 200 g gedroogde abrikozen
  • Sosatie spices
  • 1 tl fenegriekzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl mosterdzaad
  • 1 tl korianderzaad
  • ½ tl pimentkorrels
  • 1 tl gemberpoeder
  • ½ tl gedroogde rode peper
  • ½ tl kurkuma
  • 1 tl zout

Verder nodig

Bereidingswijze sosaties

  • Laat de satéprikkers een paar uur weken in water om verbranden te voorkomen. Rooster voor de Sosatie Spices het fenegriekzaad, komijnzaad, mosterdzaad, korianderzaad en de pimentkorrels in een koekenpan of skillet boven laag vuur tot de specerijen gaan geuren; dit duurt circa 5 minuten. Laat de geroosterde specerijen vervolgens afkoelen. Meng ze dan met de overige specerijen en het zout en maal het geheel fijn in een vijzel of keukenmachine.
  • Doe het lamsvlees, de kip, paprika en ui in een grote kom. Voeg de fijngemalen specerijen en de zonnebloemolie toe, schep alles goed door elkaar en laat minimaal 1 uur marineren.
  • Bereid een BBQ voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 200 °C is bereikt. Maak ondertussen de sosaties door een abrikoos, een blokje ui, een stukje kip, een blokje paprika en een blokje lamsvlees aan een satéprikker te rijgen. Herhaal dit tot alle ingrediënten op zijn. Gril de sosaties ongeveer 10 minuten, tot de kip helemaal gaar is en het lamsvlees nog mooi rosé, en enjoy.

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Koemelkvrij, Lactosevrij, Notenvrij, Sojavrij, Suikervrij, Tarwevrij?

Het recept voor deze Zuid-Afrikaanse sosaties van de bbq komt uit het boek Smokey Goodness 3 van barbecue-held Jord Althuizen.

Hij schrijft over dit recept, dat in het boek ‘Cape Malay Cauliflower’ heet: “Elk land heeft zijn eigen bbq-specialiteit op een stokje. Peru heeft zijn Anticuchos, het midden-oosten zijn kebabs en in Azië en Nederland zijn we gek op saté. In Zuid-Afrika heeft iedere braaimaster een favoriet recept voor sosaties, heerlijke gegrilde stokjes van – vaak – lamsvlees en abrikozen. In de kleine en de grote karoo worden zowel lammeren gehouden als abrikozen geteeld dus deze versie is een local favorite. Snijd het lamsvlees in wat grotere blokjes dan de kip en je hebt de Challenge om beide de juiste gaarheid te geven terwijl ze aan één stokje zitten opgelost.”

Inkijkexemplaar van



Smokey Goodness 3

Jord Althuizen

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Ontdek de Zuid-Afrikaanse braai
  • Het echte barbecuewerk: stoer, slow en avontuurlijk
  • Nieuwe flavours voor jouw favoriete Big Five op de barbecue: beef, pork, chicken, fish en… desserts
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔