Gegrilde perzik & burrata salade
- 4
- voorbereiding 10 minuten, bereiding 20 minuten
- Jord Althuizen
- Bijgerecht
- BBQ, Salades
Ingrediënten
- 4 verse perziken
- 1 el olijfolie
- zout
- versgemalen zwarte peper
- 2 stronkjes witlof
- 75 g rucola
- 2 rode ui, julienne gesneden
- 300 g burrata
- 75 g hazelnoten, geroosterd
- handjevol croutons
- CHIPOTLEHONINGVINAIGRETTE
- 2 el honing
- 2 tl grove mosterd
- 2 el wittewijnazijn
- 3 el chipotle-tabasco
- 100 ml olijfolie
- zout
- versgemalen zwarte peper
Verder nodig
- garde
- BBQ of grill voor direct grillen
- gietijzeren grillrooster
- kwastje
Bereidingswijze
- Meng in een kleine kom de honing, grove mosterd, wittewijnazijn en chipotletabasco en roer ze met een garde goed door elkaar. Voeg al roerend druppelsgewijs de olijfolie toe en klop tot er een goed gebonden dressing ontstaat. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
- Bereid een BBQ of grill met gietijzeren grillrooster voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 200 °C is bereikt.
- Snijd de perziken doormidden en verwijder de pit. Bestrijk ze met olijfolie en bestrooi ze met zout en versgemalen zwarte peper. Gril ze heet en kort zodat je een mooie grillstreep krijgt en de vruchten wat zacht maar niet mushy worden; hoelang hangt af van hoe rijp je perziken waren voordat je begon.
- Haal de bladeren van het witlof los en verdeel ze samen met de rucola en rode ui over een grote platte schaal. Verdeel de gegrilde perziken over de rucola, trek de burrata in grove stukken, leg ze op de salade en bestrooi met wat versgemalen zwarte peper. Garneer de salade met de geroosterde hazelnoten, croutons en de chipotle-honingvinaigrette.
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Het recept voor deze gegrilde perzik & burrata salade komt uit het kookboek Smokey Goodness No Worries BBQ van Jord Althuizen.
Uit het boek: “Gek ben ik op burrata, het zachtere broertje van mozzarella. Deze kaas heeft iets zonnigs en onmiskenbaar Italiaans. De fluweelzachte en romige textuur past bijzonder goed in een zomerse salade en gaat uitstekend samen met een licht pittige dressing. Zo ontstaat er een mooie balans tussen het volle, ronde en romige van de kaas en de lichte prikkel van de pepers. Gegrilde perziken zijn vervolgens de kers op de gezonde taart – het zoet en de onmiskenbare umami van de grillstreep vormen een fraai smaakpalet. Kortom, je gaat groenten en fruit eten en daar ga je van genieten.”
Je bereidt de perzik recht boven het vuur, op 200 graden.
Inkijkexemplaar van
Dit artikel is gebaseerd op dit boek
- Ontdek de laid-back Aussie approach tot barbecueën
- All time favourites als ribs en burgers
- Voor wie op zoek is naar een easy summer BBQ, maar ook vol echte BBQ-avonturen