Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Gegrilde-abrikozensalade (Jamie Oliver)

Gegrilde-abrikozensalade (Jamie Oliver)

0 / 5. 0

Ingrediënten

  • 8 rijpe abrikozen
  • 8 takjes verse tijm, liefst bloeiende
  • 2 olijfolie
  • 2 el wittewijnazijn
  • extra vergine olijfolie
  • een paar roze peperkorrels
  • ½ rode ui
  • 2 flinke handenvol slablaadjes, zoals escarole, Castelfranco of wilde rucola
  • 4 plakjes prosciutto
  • 1 bol mozzarella van 125 g
  • citroen

Bereidingswijze gegrilde-abrikozensalade (Jamie Oliver)

  • Zet een grillpan op hoog vuur. Snijd de abrikozen doormidden, verwijder de pitten en maak de helften op een bord aan met de helft van de tijm en 1 eetlepel olijfolie. Leg de vruchten op de snijkant in de pan en gril ze in totaal 6 minuten, tot beide kanten licht geschroeid en gekaramelliseerd zijn. Keer ze halverwege om.
  • Meng de azijn in een schaal met 2 eetlepels extra vergine olijfolie. Kneus de roze peperkorrels en doe ze erbij. Pel de rode ui, snijd hem in flinterdunne ringen en hussel ze door de dressing. Zoek je slablaadjes uit en scheur de grotere in stukjes. Strooi ze in de schaal, maak ze voorzichtig aan en voeg naar smaak peper en zout toe. Scheur de plakjes prosciutto in stukjes en drapeer ze losjes over de salade.
  • Trek de bol mozzarella voorzichtig open, strooi er een snuf zeezout en zwarte peper plus wat citroenrasp over, besprenkel met een paar drupjes extra vergine olijfolie en scheur de kaas in stukjes over de salade. Leg de gegrilde abrikozen op en om de salade en bestrooi met de knapperige tijmblaadjes uit de pan en de overgebleven blaadjes en bloemetjes. Sprenkel er nog een scheutje extra vergine olijfolie over en ga aan tafel.

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Notenvrij, Sojavrij, Suikervrij, Tarwevrij?

Het recept voor deze gegrilde-abrikozensalade met bloeiende tijm, mozzarella, roze peper en prosciutto komt uit het kookboek Jamie kookt Italië van Jamie Oliver.

Hij schrijft erover: “Sinds ik jaren geleden ontdekte hoe Italianen fruit in salades verwerken, is een salade maken voor mij nooit meer hetzelfde geweest. Het was niet langer dat onbenullige bijgerecht, maar een complete culinaire smaakervaring. In dit recept vieren texturen en kleuren een verrukkelijk feest, en ik denk dat je het zeker lekker zult vinden. Je kunt ook andere steenvruchten gebruiken.”

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van



Jamie kookt Italië

Jamie Oliver

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • 140 van de allerbeste Italiaanse recepten, die allemaal aan de Jamie-standaard voldoen
  • Overheerlijk, no-nonsense, van gezond tot comfort food en vriendelijk voor je portemonnee en je schaarse kooktijd
  • Klassiek Italiaans anno nu, met de Jamie-twist, het go-to kookboek voor de favoriete keuken
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔