Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Gefermenteerde pompoenplakken

Gefermenteerde pompoenplakken

0 / 5. 0

Ingrediënten gefermenteerde pompoenplakken

  • 4 el zeezout
  • 1 l water
  • 50 ml melkwei (zie tip)
  • 1 kleine pompoen (ca. 1 kg), ongeschild
  • 4 el zwarte theeblaadjes
  • 10 g verse geelwortel, in plakjes (zie tip)
  • 1 citroen, in plakjes
  • 2 tl komijnzaadjes
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 rood chilipepertje, in dunne plakjes
  • 3 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 50 g lente-ui, grof gehakt

Bereidingswijze gefermenteerde pompoenplakken

  • Los het zout op in het water en roer de wei erdoor. Maak de pompoen schoon en snijd hem in plakken van 4 cm dikte. Doe deze in een afsluitbare bak. Voeg de theeblaadjes, geelwortel, citroen, kaneelstokjes, komijn, rode peper, knoflook en lente-ui toe. Schenk het weimengsel over het pompoen-kruidenmengsel en zorg dat de pompoen helemaal onderstaat. Zet zonodig een zwaar gewicht of een bord of op de pompoenplakken of voeg nog wat extra zout water toe (in dezelfde verhouding van zout en water als de eerste liter). Sluit de bak af en laat 10 tot 15 dagen op kamertemperatuur fermenteren. Controleer dan of de pompoen niet te zacht wordt: hij moet iets stevig blijven.
  • Leg de pompoenplakken als ze goed zijn tot gebruik in de koelkast.

Tip

  • Melkwei kun je krijgen bij kaasboerderijen, groothandels en bij sommige natuurvoedingswinkels; of je kunt het zelf maken door bv. yoghurt uit te laten lekken of melk te laten stremmen (kan ook bv. met citroensap).
  • Verse geelwortel koop je bij de toko of oosterse groothandel.

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Koemelkvrij, Koolhydraatarm, Lactosevrij, Notenvrij, Sojavrij, Suikervrij, Tarwevrij, Vegetarisch?

Het recept voor deze gefermenteerde pompoenplakken komt uit het (kook)boek Blijven eten van Lars Charas, de inhoudelijke coördinator van een mondiale beweging voor koks voor duurzaamheid.

Hij schrijft erover: “In ontwikkelingslanden ontbreekt het kleine boeren vaak aan goede mogelijkheden voor opslag en transport. Kisten vol groente en fruit staan vaak te rotten op het erf, soms wel de helft van de oogst. Maar ook in meer ontwikkelde landen zijn er piekmomenten met een overschot is aan bepaalde producten, dat niet snel genoeg verwerkt kan worden. Wat kunnen we doen met die courgettes, snijbonen en tomaten die over zijn? In de volgende recepten [waarvan deze voor gefermenteerde pompoenplakken er één is, red.] wordt gebruik gemaakt van slimme bereidingswijzen en conserveringstechnieken. Ook als handreiking voor Afrikaanse boeren, om meer voedsel op de plaatselijke markt te kunnen brengen en verlies kunnen om te kunnen zetten in winst.

In dit recept wordt voedzame pompoen gebruikt. Het vrijkomende melkzuur is lekker verfrissend in een heet klimaat. Gefermenteerde pompoen vormt een uitstekende combinatie met de Afrikaanse traditionele gerechten fufu en gierst, die vaak bij stoofschotels worden geserveerd. Het recept is eenvoudig in grote hoeveelheden te maken en blijft lang genoeg goed om door het jaar heen gegeten of verkocht te kunnen worden. Het is dan ook een recept dat in principe heel geschikt is voor kleine boeren om hun pompoenenoverschot te verwerken tot een product dat langere tijd zijn waarde houdt.”

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van