Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Garnalendumplings met waterkastanjes (Jamie Oliver)

Garnalendumplings met waterkastanjes (Jamie Oliver)

0 / 5. 0

Ingrediënten

  • 300 g rauwe, gepelde grote of tijgergarnalen, darmkanalen verwijderd
  • 1 blikje waterkastanjes van 140 g
  • 5 cm verse gember
  • 6 lente-uitjes
  • 1 groot ei
  • ¼ tl tl gemalen witte peper
  • 1 tl Shaoxing rijstwijn
  • 1 tl sesamolie
  • zonnebloemolie
  • DEEG
  • 250 g dumplingmeel of Tipo 00 bloem, plus wat extra om te bestuiven en bakken
  • DIPSAUS
  • Zwarterijstazijn
  • Chiliolie
  • Zoete chilisaus
  • Zoutarme sojasaus

Bereidingswijze

  • Doe de bloem voor het deeg in een mengkom, roer er geleidelijk aan 120 ml warm water door en maak er een bal van. Kneed het deeg 5 minuten op een schoon, met bloem bestoven werkvlak, of tot het glad en soepel is, wikkel het in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten terwijl je de vulling maakt. Snijd twee derde van de garnalen in blokjes van 1 cm, snij de rest fijn en doe ze in een kom. Giet de waterkastanjes af, schil de gember en snij ze fijn. Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in dunne ringetjes. Doe alles in de kom, roer er een losgeklopt ei, een flinke snuf zeezout en de witte peper, Shaoxing rijstwijn en sesamolie door en meng alles goed.
  • Kneed het deeg een paar keer op een schoon, met bloem bestoven werkvlak en snijd het doormidden. Dek één helft af met een schone, vochtige theedoek en rol de rest in een worst van ongeveer 40 cm. Trek er stukjes van 1,5 cm af, draai er balletjes van en druk ze uit tot ongeveer 2 mm dikke, ronde lapjes van 8 cm. Maak de lapjes deeg rondom vochtig met een kwastje en schep 1 afgestreken eetlepel vulling in het midden. Vouw het deeg over de vulling heen, druk er met een holle hand zoveel mogelijk lucht uit en plak de rand rondom dicht. Maak de rand van het deeg ribbelig, als een soort schelp, en leg de dumplings wanneer ze klaar zijn op een met bloem bestoven bord.
  • Zet een grote koekenpan met antiaanbaklaag met 1 eetlepel zonnebloemolie op matig vuur. Leg de eerste portie dumplings in de pan en bak ze tot de onderkant goudbruin is. Maak intussen 4 volle theelepels bloem aan met 800 ml water (klop het mengsel tussen de porties telkens even door elkaar). Giet wanneer de dumplings goudbruin zijn een laagje van 1 cm van het bloemwater in de pan. Leg een strak passend deksel op de pan, laat ze 5 minuten pruttelen, haal het deksel eraf en wacht tot ze weer beginnen te bakken – de dumplings komen dan in een soort delicaat pannenkoekje te liggen. Stort het goudbruine pannenkoekje met dumplings in een vloeiende beweging op een serveerplank. Herhaal dit met de rest van de dumplings en het bloemwater. Meng je eigen dipsaus naar smaak, met een combinatie van de genoemde ingrediënten. Heerlijk als onderdeel van een uitgebreide dimsumtafel.

Wil je meer recepten uit de categorie Koemelkvrij, Lactosevrij, Notenvrij, Sojavrij, Suikervrij?

Het recept voor Liv Tyler’s garnalendumplings met waterkastanjes, gember & lente-uitjes komt uit Jamie’s Food Fight Club weekend kookboek van Jamie Oliver.

Bij het recept in het boek: “Liv’s kids zijn geobsedeerd door Aziatisch eten, en dan vooral dumplings, vandaar dat ik voor haar een onfeilbaar recept bedacht heb, om thuis voor haar gezin klaar te maken. De dumplings kun je van tevoren maken, zodat je ze, terwijl je gasten aan tafel zitten te wachten, alleen nog even hoeft af te bakken.”

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van



Jamie's Food Fight Club weekend kookboek

Jamie Oliver

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Lekker uitpakken voor familie en vrienden!
  • De allerbeste recepten uit de populaire 24Kitchen-serie Jamie & Jimmy’s Food Fight Club
  • Met hits als de ultieme vega-lasagna met smokey aubergine tot showstoppers als Party-time Mexicaanse taco's
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔