Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

0 / 5. 0

Rust als uitgangspunt: schep ‘witjes’ tussen je activiteiten

Zonder stress is er in ons lichaam een goed werkend afweersysteem, een gezonde weerstand, die ons tegen aandoeningen beschermt. Dieren die in vrijheid leven, zoals poezen die veel buiten zijn, worden zelden ziek. Wanneer je leert je rust te pakken of op een juiste manier adem te halen of aan een vorm van meditatie doet, verhoogt dit je weerstand.

Rust als uitgangspunt

Paul Loomans, zenmonnik en coach en oprichter van De StressOntknoping, wil je inspireren en ook begeleiden om rust als uitgangspunt te kiezen voor het uitvoeren van al je dagelijkse bezigheden, op je werk, thuis of op reis. Hij heeft hiervoor de methode Tijdsurfen ontwikkeld, die bestaat uit zeven aanwijzingen die uitgaan van je natuurlijke gedrag. Daarbij ga je dat wat je moet doen op het juiste moment doen, zodat toch alles aan bod komt.

Deze manier van omgaan met tijd geeft je, naast een basis van kalmte, ook voldoening in datgene waarmee je bezig bent. Het brengt je tot een volle en ongedwongen vorm van aandacht. Bovendien resulteert het in effectiviteit, want je bent telkens geïnspireerd bezig.

Witjes tussen je activiteiten

Een van de zeven aanwijzingen is: ‘Schep witjes tussen je activiteiten’. Ga niet door tot je niet meer kunt, maar las natuurlijke korte pauzes in.

Neem na ongeveer 40 minuten of wanneer de aandacht verslapt, een korte pauze. Ook wanneer je een taak beëindigt, las je ‘een witje’ in.

De omschrijving van een witje is niet alleen een korte pauze nemen (dat doe je ook) maar jezelf gedurende korte tijd loslaten. Wanneer je aan het werk bent, ben je gefocust. Je geest is geconcentreerd en levert inspanning. Bij een witje laat je hem los zodat hij vrijelijk mag ronddwalen waar hij wil.

Praktisch gezien komt dit neer op jezelf afleiden. De beste manier om dit te bewerkstelligen is iets doen waarbij je niet hoeft na te denken. Je kunt bijvoorbeeld een kopje thee zetten, de planten water geven, een afwasje doen, opruimen, de vuilnis wegbrengen, een boodschap halen of een ommetje maken.

Je ziet dat je bij alle bovenstaande voorbeelden (van Niels de Hoog, die het boek prachtig heeft geïllustreerd) bent opgestaan van je werkplek en iets aan het doen bent. Dat is essentieel. Een witje terwijl je op je stoel blijft zitten is niet meer dan een grijsje. Even op internet surfen en iets lezen op een website is voor de geest nog steeds A of B. Hij is nog steeds gefocust. Hij laat niet los en neemt geen overzicht.

Positieve werkingen

Een witje heeft drie positieve werkingen.

  • De eerste, die ook in de tijd als eerste optreedt, is dat je de net gedane taak onbewust evalueert. Ineens schiet je te binnen dat je een belangrijke opmerking vergeten bent of dat een bepaalde formulering niet juist is.
  • De tweede is dat je weer even tot rust komt. Je hebt net iets gedaan dat inspanning vereist, daaropvolgend vragen je lichaam en je geest om rust. Dat neemt enige tijd in beslag, zoals de computer tijd nodig heeft om uitgeschakeld te worden. Het is wezenlijk dat je voelt dat je tijdens het witje weer tot rust gekomen bent. Wanneer je gedachten nog steeds bezig zijn met de voorgaande handeling, neem je nog wat extra tijd.
  • Het derde wat zich voordoet in een witje is dat er mogelijke acties voor na het witje je te binnen schieten. Daar hoef je niks voor te doen. Het gebeurt helemaal vanzelf. Het is een natuurlijk resultaat van je gedachten de vrije loop laten. Dit toont nog eens het belang dat een witje geen geestelijke inspanning mag kosten.

Wanneer las je een witje in?

Er zijn twee goede redenen om een witje in te lassen.

  • De eerste is dat je een taak beëindigd hebt. Je hebt de notulen uitgeschreven of de bijeenkomst voorbereid. Het kan zijn dat de taak zelf nog niet volledig beëindigd is, maar wel een hoofdstuk ervan. Je hebt het ontwerp in de steigers gezet, maar nog niet uitgewerkt. Je kunt het onderdeel voorlopig afsluiten.
  • De tweede goede reden is: je lichaam of je geest geeft aan dat de energie op is. Dat is iets waarvoor je gevoel moet ontwikkelen. Vaak hebben we de neiging deze signalen te negeren of te onderdrukken. Nog even doorzetten, dan is het klaar, denken we. Terwijl in feite ons lichaam roept om een moment rust.

Hoe geeft jouw lichaam aan dat het graag een moment van rust wil? Denk aan:

  • Je bent minder geconcentreerd, je hebt moeite je aandacht erbij te houden
  • Je begint fouten te maken
  • Je vergeet dingen
  • Je krijgt tegenzin
  • Je werkt trager
  • Je krijgt pijn in je rug of schouders
  • Je wordt gemakkelijk afgeleid, gaat surfen op internet of inefficiënt werken
  • Je denkt: nog even doorbijten, dan ben ik klaar

De eerste tijd is het goed jezelf bewust te trainen in het tijd inruimen voor witjes. Daarbij kun je je telefoon om de zoveel tijd een seintje laten geven. Beter is het om een natuurlijk moment te kiezen, bijvoorbeeld wanneer je aandacht verslapt of wanneer je een onderdeel klaar hebt. Om dit te oefenen moet je goed naar je lichaam luisteren en het aangenaam vinden je even los te maken van je werkplek.

Wil je meer weten over het inlassen van witjes en ben je benieuwd naar de overige zes aanwijzingen voor meer rust in je leven? Lees meer in het boek dat Paul Loomans schreef over zijn methode Tijdsurfen: Ik heb de tijd.



Ik heb de tijd

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Vind de rust terug in je leven
  • 7 praktische en 'hands-on' aanwijzingen die je helpen relaxter met drukke dagen om te gaan
  • Uitgeroepen tot Beste Spirituele Boek
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


Ik heb de tijd

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Vind de rust terug in je leven
  • 7 praktische en 'hands-on' aanwijzingen die je helpen relaxter met drukke dagen om te gaan
  • Uitgeroepen tot Beste Spirituele Boek
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔