0 / 5. 0

Met deze tips kom je van je winterdip af

De feestdagen zijn voorbij, buiten is het koud en grijs en de zomer is nog ver weg. Bij 1 op de 3 Nederlanders viert de winterdip in januari hoogtij.

Bij een winterdip zit je niet lekker in je vel en heb je weinig energie. Vaak heb je ook last van sombere gevoelens en lusteloosheid. Je kunt gelukkig nog wel normaal functioneren en de klachten verdwijnen vanzelf zodra het lente wordt. Tóch is het vervelend als je je tijdelijk niet optimaal voelt. Wat kun je nu doen tegen een winterdip? Hieronder vind je tips om van je klachten af te komen.

Beweging

Waarschijnlijk lig je het liefst onder een deken op de bank en is sporten het laatste waar je zin in hebt, maar in beweging komen loont. Tijdens het bewegen maakt je lichaam endorfine aan en dat is nu nét het stofje wat je goed kunt gebruiken tegen je dip. Endorfine is het gelukshormoon dat je vrolijker en energieker maakt. Je hoeft je niet in het zweet te werken, een wandeling van 30 minuten heeft al effect. Buiten bewegen heeft trouwens de voorkeur, omdat je dan ook nog eens frisse lucht en (zon)licht meekrijgt.

Voeding

Gezond eten is belangrijk om je lichaam fit en sterk te houden tijdens de wintermaanden. Denk hierbij aan het eten van veel groenten en fruit en het drinken van veel water (minstens 1,5 liter per dag). Voedingsmiddelen met veel toegevoegde suikers, alcohol en koffie kun je het beste laten staan.

Je hersenen houd je in optimale conditie door voldoende omega-3 vetzuren tot je te nemen. Omega-3 zit met name in vette vis, maar ook in walnoten, lijnzaad, hennep, zonnebloempitten chiazaad en pompoenpitten. Eet je geen vette vis? Dan is het aan te raden om een Omega-3 supplement te slikken, zodat je jouw nodige dosis binnenkrijgt.

Licht(therapie)

Tijd buiten doorbrengen is belangrijk om je gelukkiger en minder moe te voelen in de winter. Door zonlicht op je huid, maakt je lichaam serotonine en vitamine D aan, beide van groot belang voor een goed humeur. Kom je minder buiten dan je zou willen? Slik dan een vitamine D supplement, zodat je geen risico loopt op een Vitamine D tekort. Tot slot kan lichttherapie goed helpen. Bij lichttherapie ga je eenmaal per dag zo’n tien tot vijftien minuten (meestal ’s ochtends) in het licht van een speciale lamp zitten. Na een week merk je waarschijnlijk al een sterke verbetering van je gemoedstoestand.

 

Wil je meer hulp om van je dip af te komen? Liesbeth Kamerling (holistisch coach, auteur, actrice en moeder van drie kinderen) schreef het boek ‘Uit je dip gaan!’. Hierin geeft ze zeer praktische handvatten voor iedereen die weleens in een dip zit, waarin je niet zo vrolijk en misschien wel somber bent. Het boek bestaat uit 3 delen: de geest, het lichaam en de ziel – en biedt naast informatie en veel tips ook eigen ervaringen van de auteur. Door dit boek zul je je gesteund voelen en veel leren over hoe je met kleine veranderingen jezelf uit je dip kunt halen.