Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

0 / 5. 0

Deze hormonen helpen jou afvallen (+ tips om ze te stimuleren!)

Huh? Hormonen zijn toch van die vervelende stofjes die je gemoedtoestand kunnen beïnvloeden? Dat klopt, dat zijn ook hormonen. Maar wees niet getreurd, het zijn niet de enige hormonen die jouw lichaam aanmaakt. Het lichaam produceert ook belangrijke hormonen die ervoor zorgen dat jij bijvoorbeeld verzadigd bent na het eten of juist honger krijgt. Die eeuwige honger wanneer jij aan het afvallen bent komt dus gewoon door een hormoon! En je had al zo’n hekel aan die hormonen… Maar gelukkig kun je op een slimme manier juist gebruikmaken van deze hormonen.

Door Wouter van Cupplement

Verzadigingshormonen stimuleren

Verzadigingshormonen zijn er gelukkig ook: ze helpen jou om niet te veel te eten. Leptine, CCK, PYY en incretine zijn hormonen die ervoor zorgen dat jij je verzadigd voelt. Vergeet de namen asjeblieft gelijk, wat veel interessanter is hoe je deze hormonen kunt stimuleren. Worden ze namelijk gestimuleerd, dan zul jij minder honger hebben. 1 + 1 = 2, want minder honger zorgt natuurlijk voor meer minder eten en dus afvallen. Lees daarom snel verder voor de 3 belangrijkste tips.

1. Eet rustig en kauw vaak

Ben jij gelijk actief als je wakker wordt in de ochtend? Ik niet in ieder geval, eerst even rustig wakker worden. Pas na het eerste bakje koffie worden de meeste mensen pas echt actief. Dit geldt ook voor jouw verzadigingshormonen. Ze hebben een opstartfase nodig. Gemiddeld duurt dat zon twintig minuten. Eet je snel, dan ben je vaak al klaar met je eerste portie binnen twintig minuten en zul je snel nog een keer opscheppen.

2. Eet bewust

Ken je die maandagochtenden dat je met je hoofd nog in het weekend zit? De taken die je moet uitvoeren willen maar moeilijk vlotten en je loopt snel vast. Daar hebben je verzadingshormonen ook weleens last van. Het zijn ook net mensen hè, die hormonen? Als je bijvoorbeeld achter de televisie je maaltijd eet, krijgen ze maar amper mee dat er iets binnen komt. Zorg er dus voor dat je tijdens het eten met je maaltijd bezig bent om je verzadingshormonen te activeren.

3. Eet van een kleiner bord met kleiner bestek

Een vreemd trucje, maar hij werkt echt. Je kunt je verzadingshormonen voor de gek houden door een klein bord en kleiner bestek te gebruiken. Dit geeft je sneller het idee dat je veel gegeten hebt. Wat weer zorgt voor een sterke stimulering van de verzadingshormonen.

Conclusie

Laat de hectiek van de dag tijdens het eten even naast je. Wees een bewuste eter, neem de tijd en gebruik klein ‘gereedschap’. Je zult merken dat je minder last hebt van honger en veel minder snel grote porties zult nemen.

Deze blog is geschreven door Wouter van Cupplement. Bij Cupplement worden iedere week leuke blogs geschreven over koffie, gezondheid en duurzaamheid.