0 / 5. 0

Omarm je leeftijd! Tips voor zelfliefde en zelfacceptatie

Door: Petra van Bremen

Ouder worden heeft een gigantisch imagoprobleem. Iedereen wil lang leven en dus ouder worden, maar niemand wil ouder zijn of, heaven forbid, er ouder uitzien.

Acceptatie

Ik heb geen moeite met ouder worden. Ik zou oprecht geen twintiger meer willen zijn, ik ben heel gelukkig met mijn leven als zestiger. Mijn ‘geheim’ is dat ik accepteer dat ik een vrouw van in de zestig ben. Die instelling heb ik verinnerlijkt in mijn hele wezen.

Ik vecht dan ook niet tegen mijn leeftijd! Als ik in de spiegel kijk, zie ik geen vrouw van zestig, dan zie ik gewoon mezelf. Ik voel me niet oud en gedraag me er dus ook niet naar. Want wat betekent ‘oud’ eigenlijk? Dat is maar welke betekenis je er zelf aan geeft. Ouder worden vind ik wel interessant en relevant. We willen toch allemaal een lang, gelukkig en gezond leven? Dan moet je juist ouder wíllen worden. Ik hoop een hoge leeftijd te mogen bereiken en ben dankbaar voor elke dag. Er zijn mensen die niet oud worden terwijl ze dat dolgraag zouden willen. Daarom hoor je mij niet klagen over ouder worden. Ik heb ook een hekel aan de termen antiaging of ageless. Ik ben helemaal niet anti-ouder worden en ik ben ook niet leeftijdsloos, dat is niemand. We moeten onze leeftijd juist leren omarmen.

‘Ik zou oprecht geen twintiger meer willen zijn’

Groei

Bovendien vind ik het juist mooi dat je naarmate je ouder wordt een groei doormaakt. Vanaf je veertigste krijg je pas écht een interessant leven: je hebt wat bereikt, je weet wie je bent, en je bent je onzekerheden kwijt. Ook heb je veel levenservaring. In mijn visie is het simpelweg een keuze: je kunt jezelf oud vinden en je daar vreselijk over voelen. Of je kunt zeggen: ik voel me niet oud, maar ik wil wel graag ouder worden. Dan ga je er op een gezonde manier mee om. Ik vergelijk mezelf ook niet met jongere vrouwen, dat heeft absoluut geen zin. Waarom zou ik?

Lees ook:
In de overgang? Zeg vaker nee tegen Chardonnay

Nadelen en voordelen

Ouder worden heeft natuurlijk nadelen, laten we daar eerlijk over zijn. Niet voor niets luidt het gezegde: ouder worden is niks voor zwakkelingen. Ja, de zwaartekracht doet zijn werk op je lichaam, alles zakt naar beneden. Je moet meer moeite doen om fit en vitaal te blijven, maar het kán wel. Daar ben ik het levende bewijs van.

Naast de nadelen zie ik ook veel voordelen, het is maar net hoe je in het proces staat. Zo maakt het me niet meer uit wat andere mensen van mij vinden of wat ze over mij zeggen. Als ze me niet mogen of zich niet kunnen vinden in wat ik vertegenwoordig, dan blijven ze toch weg? Vroeger kon ik stress krijgen van negatieve reacties. Nu niet meer. Ik weet inmiddels dat mensen die negatief zijn het vaak moeilijk hebben met zichzelf.

Ik heb in mijn leven ook moeilijke en onzekere periodes gehad, maar nu geloof ik in mezelf en durf ik dicht bij mezelf te blijven in alles wat ik doe. Ik heb er veel voor moeten doen om te komen waar ik nu ben. Het is me niet komen aanwaaien, ik heb daar zelf hard voor gewerkt door mezelf doelen te stellen, niet bang te zijn om – na mijn vijftigste ‒ mijn dromen na te jagen en door mezelf niet uit het veld te laten slaan. Het fijne van ouder zijn is dat ik mezelf niet meer hoef te bewijzen tegenover andere mensen: ik weet wie ik ben, waar ik sta en waar ik naartoe wil. Die zekerheid geeft innerlijke rust.

‘Het maakt me niet meer uit wat andere mensen van mij vinden of wat ze over mij zeggen’

Vijf tips die helpen bij zelfliefde en zelfacceptatie

1. Neem afscheid van ideaalbeelden
Realiseer je dat perfectie niet bestaat en dat “menselijkheid” juist betekent dat je écht bent, niet perfect. Ook als je denkt dat anderen perfect zijn of een perfect leven leiden, want dat klopt zeer waarschijnlijk niet.

2. Wees je eigen beste vriend
Praat tegen jezelf zoals je praat tegen iemand van wie je houdt in plaats van jezelf continu te bekritiseren.

3. Wees helder over je eigen waarden
Wat vind je belangrijk? Wie wil je zijn in dit leven? Baseer je keuzes en beslissingen daarop, niet op angst voor afwijzing.

4. Laat niet alles binnenkomen
Filter berichten. Letterlijk en figuurlijk: social media, de perfecte plaatjes van Instagram, magazines, reclames et cetera. Die geven ons vaak een ontzettend vals beeld van waar we misschien wel niet aan zouden moeten voldoen, terwijl ze over het algemeen niet het échte verhaal vertellen, maar gefotoshopte plaatjes laten zien.

5. Zorg goed voor jezelf, zowel fysiek als mentaal
Blijf fit, eet gezond, slaap goed en doe dingen waar je energie van krijgt. Als je fit bent is het ook makkelijker om gezonde keuzes te maken waardoor je je ook weer beter voelt.

Petra van Bremen is grey hair influencer. Haar motto: als vrouw heb je geen houdbaarheidsdatum. Alles begint met de juiste mindset: de innerlijke instelling dat je je leeftijd accepteert en tegelijkertijd zorgt dat je fit, energiek en vitaal blijft. Body en mind gaan hand in hand. In haar boek De tijd van je leven deelt Petra haar tips voor een gelukkige en actieve tweede helft van je leven. Als rolmodel voor vrouwen met grijs haar pleit Petra voor natuurlijke schoonheid en is zij een boegbeeld voor 50+ empowerment.