Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

0 / 5. 0

Ketodieet: voor een lager risico op o.a. diabetes

Een koolhydraatarme, vetrijke voeding heeft een gunstig effect op gewichtsverlies. Volgens een toenemend aantal studies draagt het dieet bovendien bij aan de verlaging van het risico op onder andere diabetes, hartaandoeningen, beroertes, de ziekte van Alzheimer en epilepsie. Het ketodieet propageert de consumptie van verse, onbewerkte producten, zoals vlees, vis, groenten en gezonde vetten en oliën, en een forse afname van de consumptie van bewerkte, chemisch behandelde voedingsmiddelen. Het is een dieet dat je ook op de lange termijn kunt volhouden en waarvan je kunt genieten. Hoe kun je nu niet genieten van een dieet dat je aanmoedigt om eieren met spek als ontbijt te eten!

Auteur: Amy Ramos
Je leest meer over dit onderwerp in het Dossier Diabetes

Onderzoeksresultaten

Uit onderzoek blijkt steevast dat een ketodieet gewichtsverlies bevordert, het energieniveau de hele dag op peil houdt en ervoor zorgt dat je je langer verzadigd voelt. De langere verzadiging en het verhoogde energieniveau worden toegeschreven aan het feit dat de meeste calorieën binnen het ketodieet uit vetten afkomstig zijn. Vetten worden langzaam verteerd en hebben een relatief grote caloriedichtheid. Mensen die een ketodieet volgen, krijgen doorgaans minder calorieën binnen doordat ze langer een verzadigd gevoel hebben en minder vaak de behoefte hebben om te eten.

Waarom zou je voor het ketodieet kiezen?

Als je een ketogeen dieet volgt, wordt je lichaam efficiënt in het gebruik van vet als brandstof. Dit is om tal van redenen een goede zaak. Zo bevat vet twee keer zoveel calorieën als de meeste koolhydraten, dus hoef je elke dag minder te eten. Je lichaam verbrandt het opgeslagen vet (het vet dat je liever kwijt bent dan rijk) ook sneller, waardoor je meer kilo’s kwijtraakt. Als je vet als brandstof gebruikt, heb je een stabiel energieniveau en ontstaan er geen pieken in je bloedglucoseniveau. Hierdoor heb je geen last van de pieken en dalen die met het eten van veel koolhydraten gepaard gaan. Als je de hele dag een stabiel energieniveau hebt, kun je meer doen en word je daar minder moe van. Behalve eerdergenoemde voordelen is ook aangetoond dat het ketodieet op de lange termijn de volgende positieve effecten heeft:

  • Meer gewichtsverlies (vooral van lichaamsvet)
  • Verlaging van het bloedsuikerniveau en terugdringing van insulineresistentie (waarbij prediabetes en diabetes type 2 vaak worden verholpen)
  • Verlaging van het triglycerideniveau
  • Verlaging van een hoge bloeddruk
  • Verhoging van het HDL-cholesterolniveau (goed cholesterol) en verlaging van het LDL-cholesterolniveau (slecht cholesterol)
  • Verbetering van de hersenfunctie

Wat moet je doen als je diabetes hebt?

Als je diabetes hebt, kun je toch baat hebben bij een koolhydraatarm dieet. Bij diabetes type 2 kan het een aanzet geven tot het keren van de ziekte. Bij diabetes type 1 kan het de regulering van het bloedglucoseniveau sterk verbeteren.

Overleg altijd met je arts voordat je aan een koolhydraatarm dieet begint, vooral in het geval van diabetes type 1, want als je medicijnen gebruikt, dien je je dosis wellicht meteen te verlagen. Je arts kan voorstellen om onder zijn of haar toezicht een proefperiode in te lassen, zodat hij of zij je bloedglucoseniveau en insulinedoses in de gaten kan houden. En mensen met diabetes type 1 moeten meer dan 50 gram koolhydraten per dag eten om ketoacidose te voorkomen.

Ketoacidose is een toxische metabolische toestand die plaatsvindt als het lichaam niet in staat is om de ketonenproductie te reguleren. Het gevolg hiervan is een ernstige ophoping van ketozuren, waardoor de zuurgraad van het bloed aanzienlijk daalt. Hierdoor verzuurt het bloed. De meest voorkomende oorzaken van ketoacidose zijn diabetes type 1, langdurig alcoholisme en extreme uithongering, die respectievelijk diabetische ketoacidose (DKA), alcoholische ketoacidose, en ketoacidose als gevolg van uithongering kunnen veroorzaken. Ketoacidose wordt zelden door iets anders dan diabetes type 1 veroorzaakt.

Recepten

Het beperken van je koolhydraatinname is een goed idee bij diabetes. Op onze site vind je superveel koolhydraatarme recepten.

Wil je wekelijks gratis gezonde recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ja ik wil wekelijks gezonde recepten ontvangen ➔



Het keto-dieet compleet

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Raak snel overtollige kilo's kwijt
  • Koolhydraatarm en vetrijk eten
  • Met praktische informatie, 75 makkelijke recepten en een 14 dagen maaltijdenplan
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


Het keto-dieet compleet

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Raak snel overtollige kilo's kwijt
  • Koolhydraatarm en vetrijk eten
  • Met praktische informatie, 75 makkelijke recepten en een 14 dagen maaltijdenplan
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔