Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Zoete aardappel-‘croissantjes’ met ras-el-hanout en dukkah

Zoete aardappel-‘croissantjes’ met ras-el-hanout en dukkah

5 / 5. 1

Ingrediënten

  • Croissantjes
  • 2 grote zoete aardappels (à ca. 400 g) geschild
  • 250 ml havermelk
  • 100 g vegan boter
  • 2 tl + ½ tl ras-el-hanout
  • 1/4 tl zout
  • Dukkah
  • 50 g gemengde noten (wij gebruiken pistache, amandel en hazelnoot)
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl venkelzaad
  • snuf zout
  • scheutje olijfolie
  • 150 g hummus

Bereidingswijze

  • Schaaf de zoete aardappels met behulp van een mandoline of zeer scherp koksmes in dunne plakken van circa 1 mm dik.
  • Maak hier stapeltjes van zeven plakjes van. Vouw ze dubbel en bind ze vast met keukentouw.
  • Zo ziet het pakketje er enigszins uit als mooi uitgewaaierd croissantdeeg van een pain au chocolat.
  • Breng de havermelk in een pannetje aan de kook met de vegan boter, 2 theelepels ras-el-hanout en het zout.
  • Draai het vuur laag en laat de ‘croissantjes’ in de melk zakken.
  • Kook ze voorzichtig circa 4 minuten aan de ene kant, draai ze om en laat nogmaals circa 4 minuten koken. Haal ze uit de melk en laat uitlekken.
  • Maak vervolgens de dukkah. Rooster de noten in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot ze geurig en lichtbruin zijn.
  • Haal ze uit de pan en laat afkoelen. Zet de pan weer op het vuur en rooster nu het koriander-, komijn- en venkelzaad licht, tot hun heerlijke aroma’s vrijkomen.
  • Doe de specerijen samen met de noten, de overige ½ tl ras-el-hanout en een snufje zout in een hakmolentje en maal alles grof.

Tip

De auteur schrijft over het recept: “Voor dit gerecht gebruiken we gekscherend de term ‘croissantjes’, omdat het bestaat uit dunne laagjes op elkaar gestapelde en uitgewaaierde zoete aardappel. Het idee hiervoor komt van Jonathan Tam van het Deense restaurant Relae, die de techniek ooit toepaste op knolselderij. De laagjes maken dit gerecht zowel qua uiterlijk als qua textuur interessant om te eten én te maken. En hoe leuk is het om eens wat totaal anders op de BBQ te bereiden! De dukkah (mix van noten en specerijen) voegt een aangename krokante afwisseling toe aan de zachte zoete aardappels.”

Wil je meer recepten uit de categorie Veganistisch, Vegetarisch?

Met de veg(a)n BBQ-recepten van Maartje Borst en Lisette Kreischer in Vlam in de plant laat je groenten schitteren op de grill. Van overheerlijke drumsticks van oesterzwam, roasted broccoli met romesco tot gegrilde perziken met custard en frambozen en alle benodigde info over bijzondere technieken en bereidingswijzen.

Credits beeldmateriaal: Lisette Kreischer

 

Wil je wekelijks gratis gezonde recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ja ik wil wekelijks gezonde recepten ontvangen  ➔

Inkijkexemplaar van