Witlofsalade met stilton & ingemaakte peren

Witlofsalade met stilton & ingemaakte peren

0 / 5. 0

Ingrediënten

  • Voor de ingemaakte peren
  • 5 dl appelazijn
  • 300 g suiker
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 1 tl zwarte peperkorrels
  • plukje saffraandraadjes
  • 1 kg peren, geschild, klokhuis verwijderd, in vieren (bijv. Maltese bambinella)
  • Voor de salade
  • 4 stronkjes roodlof
  • 4 partjes blauwschimmelkaas, verkruimeld
  • 50 g hazelnoten, met vlies
  • 2 tl lijnzaad
  • 50 g gedroogde kersen
  • Voor de dressing
  • 3 tl olijfolie
  • 2 tl inmaakvocht van de peren
  • sap van ½ citroen
  • zout
  • peper

Verder nodig

  • gesteriliseerde potten

Bereidingswijze

  • Maak de peren in: verhit de azijn, suiker, geraspte citroenschil, peperkorrels en saffraan in een pan tot de suiker opgelost is. Voeg de peren toe en laat ze 10-15 min. sudderen, tot ze zacht zijn. Laat ze afkoelen in het vocht. Doe ze daarna samen met het inmaakvocht in de gesteriliseerde potten.
  • Maak de salade: snijd de onderkant van de stronkjes roodlof en haal de blaadjes los. Leg de blaadjes op borden, voeg een paar ingemaakte peren toe en verkruimel de blauwschimmelkaas erover.
  • Hak de hazelnoten grof en rooster ze samen met het lijnzaad een paar minuten in een koekenpan met dikke bodem, tot ze goudbruin en geurig zijn. Strooi ze samen met de gedroogde kersen over de salade.
  • Meng de ingrediënten voor de dressing. Lepel de dressing vlak voor het serveren over de salade en geef er biscuits of crackers bij.

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Sojavrij, Suikervrij, Vegetarisch?

Het recept voor deze witlofsalade met stilton & ingemaakte peren komt uit het kookboek Uit de boomgaard van food fotograaf en auteur Stuart Ovenden.

Over het recept schrijft hij: “Ingemaakte peren zijn een van de dingen die niet mogen ontbreken in mijn wintervoorraadkast. Maak ze een paar dagen van tevoren, als dat kan. Ze maken het simpelste kaasplankje heel bijzonder en zijn ideaal als je een flinke oogst wilt conserveren.”

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van