Tomatensoep met knapperige kikkererwten en citroen

Tomatensoep met knapperige kikkererwten en citroen

0 / 5. 0

  • bereidingstijd: 15 minuten, kook-/oventijd: 35-45 minuten
  • Rachel Khoo
  • Voorgerecht
  • Soepen

Ingrediënten

  • 1 blik kikkererwten (400 g), uitgelekt en afgespoeld (uitlekgewicht 240 g)
  • 1 onbespoten citroen, in schijfjes
  • 4 tenen knoflook, ongepeld
  • 1 el raapzaadolie of andere plantaardige olie
  • zeezout
  • 2 blikken kerstomaten (2 x 400 g; verkrijgbaar bij de biologische winkel of online)
  • 250 g groentebouillon of water
  • 1 tl suiker
  • 1 el rodewijnazijn
  • versgemalen peper
  • 200 ml single cream of slagroom

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 °C (heteluchtoven).
  • Hussel de kikkererwten, citroen, knoflook en olie door elkaar en verdeel over een bakplaat. Strooi het zout erover en rooster alles 30 tot 40 minuten in de oven, of tot de kikkererwten goudbruin en knapperig zijn.
  • Doe intussen de tomaten en de groentebouillon of het water in een middelgrote steelpan en zet op middelhoog vuur, tot het water of de bouillon gaat bubbelen. Knijp de geroosterde tenen knoflook uit boven de pan. Laat nog 5 minuten sudderen. Doe de suiker en azijn erbij en laat nog 1 minuutje koken. Proef of er zout en peper bij moet, en roer de helft van de room erdoor. Haal de pan van het vuur en pureer de soep glad met een staafmixer.
  • Schep de soep in kommen en garneer met de knapperige kikkererwten, een schijfje geroosterde citroen en een scheutje room.

Tip

Laat de soep na het toevoegen van de room niet meer koken, dan gaat de room schiften.

Wil je meer recepten uit de categorie Notenvrij, Sojavrij, Vegetarisch?

Het recept voor deze tomatensoep met knapperige kikkererwten en citroen komt uit Rachel Khoo’s kookschrift. Rachel Khoo is food creative en food writer, televisiepersoonlijkheid en organisator van culinaire events.

Over dit recept schrijft ze: “Iedereen die ooit voor weinig geld heeft moeten koken, kent ze wel: blikken soep en blikken witte bonen in tomatensaus. Toen ik studeerde at ik vaak soep en bonen uit blik, en op donkere winteravonden is een romige tomatensoep echt heerlijk verwarmend. Ik houd van deze citroenige kikkererwten (ik heb altijd blikken kikkererwten in de kast staan): mijn versie van croutons. Ik strooi ze over de soep, maar je kunt ze ook als nootjes eten – bij een biertje of een glas wijn.”

Inkijkexemplaar van