Tabbouleh met een bosje van o.a. bladsla en groene kruiden
- 6
- Han Wilmink
- Voorgerecht
Ingrediënten
- 1 dl water
- 2 g fleur de sel (gebruik voor de aspic)
- 2 g agar agar (gebruik voor de aspic)
- 100 g bulgur
- 2 dl groentebouillon
- kopje groene kruiden van het seizoen: bijvoorbeeld munt, peterselie, dille, lavas, bieslook
- 1 kleine citroen aan sap en een stukje schil, fijngeraspt
- 1 el mooie extra vergine olijfolie
- bloemen, wilde eetbare en diverse slasoorten, sprieterige kruiden zoals varianten van bieslook of dille (Goede natuurvoedingswinkels en groetenboeren hebben vaak het een en ander liggen. Ik verwijs ook naar het hoofdstuk ‘In en rond de boerderij’ onder: ‘Boerensalade met toekruiden’.)
Bereidingswijze
- De aspic. (‘het stijfsel’) Breng in een pannetje het water aan de kook. Zeezout en agar agar toevoegen. Iets af laten koelen en dit op een platte schaal laten lopen tot ongeveer 2 mm dikte en laten opstijven. Zo maakt u met de fleur de sel (luxe zeezout met een fijne smaak) ‘stijfsel’ van zeewater voor het bosje bloemen en sla.
- Breng de groentebouillon aan de kook en voeg de bulgur toe. Even verwarmen en laten afkoelen. In een zeef laten uitlekken. Laten afkoelen. In kom doen. Voeg citroensap, wat fijngeraspte citroenschil en olijfolie toe. Hak de kruiden en meng die door het bulgur mengsel.
- Snijd de aspic van zeewater in banen en rol sla, bloemen en kruiden (dille, bieslook) in de aspic. U kunt dit als een boeketje – bijvoorbeeld in een klein smal glaasje – bij de tabboulehsalade serveren. Zie foto. ‘Strakke’ uit de natuur geplukte smaken beeldhouwen dit gerechtje.
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Het recept voor deze tabbouleh met een bosje van bladsla, groene kruiden, citroen en zeewater komt uit het boek Bijbels Culinair van Han Wilmink. In Bijbels Culinair tref je twaalf hoofdstukken aan die gelinkt zijn aan een bepaalde periode uit de Bijbel (zoals Uittocht en Pesach, Aan tafel bij Prediker, Chanoeka, kerstdiner enz.). Naast allerlei wetenswaardigheden over de tijd en informatie over diverse producten krijg je in elk hoofdstuk de receptuur van een heus 5 gangen-menu aangereikt. Het bereiden van de gerechten is op een zeer heldere en aansprekende manier beschreven als stond Han Wilmink op pollepelafstand. Bijbels Culinair is naast een kookboek ook een lees- en kijkboek. Met een schat aan informatie, gerechten, verhalen en een start voor een avond tafelen.