Soep van zongedroogde paddenstoelen

Soep van zongedroogde paddenstoelen

0 / 5. 0

Ingrediënten

  • 15 g gedroogde wilde paddenstoelen (bij voorkeur zongedroogd)
  • 1 el raapzaadolie
  • 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
  • 1 grote wortel, in blokjes
  • 1 prei, schoongemaakt en in dunne plakjes gesneden
  • 350 g gemengde verse paddenstoelen, schoongemaakt en fijngesneden
  • 40 g zongedroogde tomaten, fijngehakt
  • 1 tl plus een mespuntje gedroogde tijm
  • een paar takjes verse tijm
  • 600 ml bouillon van een bouillonblokje (groente-, kippen- of paddenstoelbouillon)
  • 300 ml magere melk
  • 150 g kleine, witte champignons, schoongemaakt
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 el olijfolie
  • verse tijm en yoghurt of room, om te garneren

Bereidingswijze

  • Week de gedroogde paddenstoelen 15-20 minuten in 150 ml vers gekookt water, giet door een fijne zeef af en vang het weekvocht op. Snijd de paddenstoelen fijn.
  • Verhit de raapzaadolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de bleekselderij, wortel en prei toe en kook zachtjes afgedekt 5-10 minuten tot de groenten zacht worden.
  • Voeg de verse en gedroogde fijngesneden paddenstoelen, zongedroogde tomaten, kruiden, bouillon, melk en het weekvocht aan de pan toe en breng aan de kook. Laat 15 minuten zachtjes koken.
  • Verwarm de oven ondertussen voor op 200 °C/gasstand 6.
  • Schep de witte champignons met een beetje gedroogde tijm en zwarte peper in de olijfolie om. Bak 15 minuten op een bakplaat.
  • Laat de soep enigszins afkoelen voordat u de tijmtakjes verwijdert. Giet in een foodprocessor of blender en pureer tot een glad mengsel. Proef en breng op smaak.
  • Leg de hele geroosterde witte champignons op de soep. Garneer met verse tijmblaadjes en wat yoghurt of room.

Wil je meer recepten uit de categorie Vegetarisch?

Het recept voor deze soep van zongedroogde paddenstoelen komt uit het Kookboek bij dementie van dr. Margaret Rayman, Vanessa Ridland, Katie Sharpe & Patsy Westcott.

Over dit recept in het boek: “Zongedroogde paddenstoelen voegen extra vitamine D aan dit recept toe. Een topping van hele geroosterde paddenstoelen geeft de soep extra textuur en smaak.”

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van