Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Ceviche

Ceviche

5 / 5. 1

Ingrediënten ceviche

  • 1 rode ui, in dunne ringen
  • 1 kg zeer verse, stevige witvisfilets (bijv. zeebaars), in blokjes van 3-4 cm
  • 1 snufje chilivlokken
  • 3 tenen knoflook, fijngesneden
  • 120 ml versgeperst limoensap
  • 3 el olijfolie
  • 2 tl rijstazijn
  • ¼ tl fijne kristalsuiker
  • 1 Peruaanse aji limo-peper, zaadjes verwijderd en fijngesneden (of een kleine rode Spaanse peper)
  • 2 maiskolven, gehalveerd
  • 2 zoete aardappelen (bataten) geschild, in dunne schijfjes
  • 3 el fijngesneden koriander
  • zout
  • versgemalen zwarte peper

Bereidingswijze

  • Verdeel de helft van de uienringen in een laag over de bodem van een glazen kom en schep de blokjes vis hierop. Strooi de chilivlokken en knoflook erover en sprenkel het limoensap erover.
  • Laat de vis afgedekt 2 uur marineren in de koelkast. Schep tussentijds tweemaal het limoensap over de vis.
  • Klop 2 eetlepels van de olie met de rijstazijn en suiker tot een gladde vinaigrette. Voeg de aji limo toe.
  • Giet als de vis gemarineerd is het limoensap af (dit heb je niet meer nodig) en schep de vis goed om met de vinaigrette.
  • Verwarm de grill tot middelhoog.
  • Bestrijk de halve maiskolven en de aardappelschijfjes met de rest van de olie en leg ze 10-15 minuten onder de grill, tot ze gaar zijn en lichte schroeiplekjes krijgen. Keer ze tussentijds regelmatig.
  • Verdeel de ceviche over zes kommen. Strooi er de fijngesneden koriander en de rest van de uienringen over en voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Serveer de ceviche met de gegrilde mais en zoete aardappelen.

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Koemelkvrij, Lactosevrij, Notenvrij, Sojavrij, Tarwevrij?

Het recept voor deze ceviche komt uit het kookboek Beste bowlfood ter wereld van Lonely Planet. Uit het boek over dit recept: “Dit is het nationale gerecht van Peru: een combinatie van Spaanse citrusvruchten en koriander met gemarineerde rauwe vis en plaatselijke pepers uit de Incatijd. Inmiddels wordt ceviche overal gegeten.”

Over de herkomst van de soep: “Al in de tijd van de Inca’s werd een soort ceviche gemaakt door vis voor bereiding te marineren met chicha, een gefermenteerde maisdrank. De Spaanse conquistadores brachten limoenen mee naar Zuid-Amerika en het sap hiervan blijkt volmaakt te passen bij de witvis van de Pacifische kust. Mogelijk brachten ondernemende zeelui van de Polynesische eilanden een versie van dit gerecht mee naar het Paaseiland en het vasteland van Zuid-Amerika. Ceviche lijkt ook sterk op ika mata (van het eiland Rarotonga).”

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van