Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Arancini

Arancini

0 / 5. 0

  • 8-10 balletjes
  • bereidingstijd: 40 minuten, wachttijd: 20 minuten + 2 uur
  • Sanne van Rooij
  • Voorgerecht

Ingrediënten

  • Risotto
  • 1 el olijfolie, om in te bakken
  • 1 ui, gepeld, fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gepeld, geperst
  • 125 g kastanjechampignons
  • 50 g prei
  • 150 g risottorijst
  • 400-500 ml groentebouillon
  • 1 tl gladde mosterd
  • 1 el tamari
  • 2 tl kurkumapoeder
  • snuf versgemalen peper
  • snuf zeezout
  • 50 g bloem
  • Paneerlaag
  • 50 g kikkererwtenmeel
  • 1 el fijngehakte korianderblaadjes
  • 50 ml water
  • 75 g paneermeel
  • Yoghurtdip
  • 6 el plantaardige yoghurt
  • 2 el 2 el olijfolie
  • sap van ½ citroen
  • 2 el fijngehakte bieslook

Verder nodig

  • knoflookpers
  • ovenschaal
  • frituurpan met plantaardige olie
  • keukenpapier

Bereidingswijze

  • Verhit voor de risotto de olijfolie in een diepe pan.
  • Fruit de ui en knoflook samen in de pan tot ze glazig zijn.
  • Snijd de kastanjechampignons in plakjes en de prei in dunne ringen. Voeg ze toe aan het ui-knoflookmengsel en bak ze 3 minuten mee.
  • Doe de risottorijst erbij en bak al roerend 3 minuten mee tot de korrels glazig zijn.
  • Schenk een kopje bouillon bij de rijst en roer tot die is opgenomen. Herhaal dit tot de risottorijst gaar is en wacht tussen elk kopje tot de bouillon is opgenomen – dit duurt ongeveer 20 minuten.
  • Roer de mosterd, tamari en het kurkumapoeder door de risotto en breng op smaak met peper en zout. Voeg dan de bloem toe en roer die er goed door.
  • Schep het risottomengsel in een ovenschaal en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zet dan 2 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Meng voor de dip de yoghurt met olijfolie en citroensap. Bestrooi met het bieslook en zet in de koelkast.
  • Verhit de plantaardige olie in de frituurpan tot 175 °C.
  • Meng het kikkererwtenmeel met de koriander en het water in een diep bord tot een glad beslag. Doe het paneermeel in een ander diep bord.
  • Verdeel het risottomengsel in 8-10 gelijke balletjes. Rol ze door het kikkererwtenbeslag en dan door het paneermeel tot ze er rondom mee bedekt zijn.
  • Frituur de rijstballetjes in ongeveer 3 minuten rondom goudbruin in de hete frituurolie. Laat ze uitlekken.

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Koemelkvrij, Lactosevrij, Notenvrij, Sojavrij, Suikervrij, Tarwevrij, Veganistisch, Vegetarisch?

Het recept voor deze arancini komt uit het kookboek Easy Vegan Feelgood van Living the Green Life.

Inkijkexemplaar van