Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Andijviesalade met een lauwwarme ei-mosterd-spekjessaus

Andijviesalade met een lauwwarme ei-mosterd-spekjessaus

0 / 5. 0

Ingrediënten andijviesalade

  • 1 mooie verse krop andijvie (gebruik vooral de binnenste bladen, het hart van de krop is het meest geschikt)
  • 6 eieren
  • 250 g (mager) gerookt spek in kleine blokjes
  • scheutje olie
  • 5 el goede mayonaise
  • 5 el crème fraîche of (minder vet) 5 el standof roeryoghurt
  • 1½ el grove mosterd (voor een nog pittiger salade nog wat meer)
  • 1 lente/bosui of wat sprieten bieslook
  • zout
  • vers gemalen zwarte peper

Bereidingswijze

  • Leg de eieren in een pannetje met ruim lauw water, zodat ze onderstaan en breng het water aan de kook. Draai dan het gas uit en laat de eieren 10 minuten in het hete water garen. Eieren stollen al bij 80 graden Celsius.
  • Doe een klein scheutje olie in een koekenpan en bak op middelhoog vuur de spekjes tot ze wat krokant zijn. Houd ze in de pan!
  • Ondertussen was je de andijvie en draai je de bladeren droog in een slacentrifuge of schud ze goed uit. Snij dan de bladeren in mooie dunne reepjes.
  • Voor de saus laat je de eieren even schrikken in koud water. Pel ze en hak ze in kleine stukjes. Roer in een kommetje de mayo en crème fraîche (yoghurt) en de mosterd door elkaar. Voeg de stukjes ei toe. De eistukjes mogen nog wat warm zijn.
  • Snijd de bos/lente-ui (bieslook) in dunne ringetjes en houd apart voor de garnering.
  • Haal 1/3 van de nog wat warme spekjes uit de pan voor garnering. Door de overgebleven spekjes in de pan roer je voorzichtig de eiersaus en breng op smaak met wat peper en zo nodig wat zout. De saus is het lekkerst als die wat lauwwarm is. Je kunt daarvoor de pan nog heel kort lichtjes verwarmen zodat het spekvet niet stolt. Blijf wel voorzichtig roeren zodat de saus egaal blijft.
  • Verdeel de andijvie mooi over de borden. Schep de lauwwarme saus in het midden, strooi de apart gehouden spekjes over de borden en strooi de bosui (bieslook) eroverheen. Eet smakelijk!

Tip

Leg eerst wat witlofblad op de borden en daarop de gesneden andijvie en de rest. Strooi nog wat eigengemaakte croutons over de salade. Snijd hiervoor twee boterhammen in stukjes. Schep de gebakken spekjes uit de pan en bak in het spekvet de croutons lekker knapperig.

Wil je meer recepten uit de categorie Tarwevrij?

Het recept voor deze andijviesalade met een lauwwarme ei-mosterd-spekjessaus komt uit het boek De smaak van de Amish van kookdominee Han Wilmink. In De smaak van de Amish duikt hij onder in de fascinerende wereld van de Amish in Amerika.

Over dit recept schrijft hij: “Endive verwerkt in een salade is bij de Amish (en in de VS) lang niet zo bekend als cole of carrot. Toch ontdekte ik een zeer smakelijke variant, waarbij ik de saus wat aangepast heb, want die bevatte mijns inziens wel heel veel mayonaise. Het gezin Stutzman uit Dalton in Ohio is verzot op moeders andijviesalade. Jonge kroppen andijvie zo uit de tuin en een halfuur later knisperend op tafel in deze simpele maar heerlijke salade. Volgens moeder Rachel is het een oud familierecept dat terug gaat op hun roots in de Elzas.

Rachel maakt haar eigen wholegrain musterd. Een grove mosterd van de hele zaadjes. De zalverige Amerikaanse mosterd gemaakt van mosterdpoeder die te koop is in de supermarkt, vindt zij (terecht) niet smakelijk genoeg. Een lekker pittige ambachtelijk gemaakte grove Nederlandse, Belgische of Franse mosterd is een goed alternatief voor de mosterd van Rachel. Zelf gebruik ik hiervoor die van Maille à l’Ancienne. Gewoon te koop in de supermarkt.

Je eigen mayonaise maken in plaats van uit een potje is het meest natuurlijk. In de VS is de meeste kant-en-klare mayonaise te zoet. Er zit te veel suiker in, net als in Nederland. Een Belgische mayonaise uit een potje is een goed alternatief. Als je het Amerikaans wilt houden, gebruik dan die van Hellmann’s, bovendien bereid met vrije-uitloop-eieren. ‘Scharreleieren’ is inmiddels een vrij loze term geworden, want de kippen zitten dan nog in een schuur dicht op elkaar gepakt zonder veel leefruimte. Zelf haal ik mijn eieren altijd bij Johan Schuttert in buurtschap Varsen bij mijn woonplaats Ommen. Johan heeft heel wat meer kippen lopen dan de gemiddelde Amish-boer maar ze hebben ook bij hem alle ruimte. Hij kan prachtig vertellen over zijn kippen en ook over de roofvogels in het Vechtdal die regelmatig een kip kaalplukken: ‘Machtig mooi zo’n vogel. Je weet niet wat je ziet. Hoe ze erop duiken. Dat is de natuur. En ze pakken meestal mijn domste kippen. Als een roofvogel verschijnt, dan gaan de kippen zo snel mogelijk met zijn allen dicht op elkaar staan. De roofvogel kan dan niet kiezen maar er zijn altijd wel wat kippen, die suffig in hun eentje blijven rondpikken. Die zijn er dan geweest.’ Goed, nu wordt het tijd voor deze simpele en smakelijke salade.”

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van