Andijviesalade met een lauwwarme ei-mosterd-spekjessaus
- 6
- Han Wilmink
- Lunch, Voorgerecht
- Salades
Ingrediënten andijviesalade
- 1 mooie verse krop andijvie (gebruik vooral de binnenste bladen, het hart van de krop is het meest geschikt)
- 6 eieren
- 250 g (mager) gerookt spek in kleine blokjes
- scheutje olie
- 5 el goede mayonaise
- 5 el crème fraîche of (minder vet) 5 el standof roeryoghurt
- 1½ el grove mosterd (voor een nog pittiger salade nog wat meer)
- 1 lente/bosui of wat sprieten bieslook
- zout
- vers gemalen zwarte peper
Bereidingswijze
- Leg de eieren in een pannetje met ruim lauw water, zodat ze onderstaan en breng het water aan de kook. Draai dan het gas uit en laat de eieren 10 minuten in het hete water garen. Eieren stollen al bij 80 graden Celsius.
- Doe een klein scheutje olie in een koekenpan en bak op middelhoog vuur de spekjes tot ze wat krokant zijn. Houd ze in de pan!
- Ondertussen was je de andijvie en draai je de bladeren droog in een slacentrifuge of schud ze goed uit. Snij dan de bladeren in mooie dunne reepjes.
- Voor de saus laat je de eieren even schrikken in koud water. Pel ze en hak ze in kleine stukjes. Roer in een kommetje de mayo en crème fraîche (yoghurt) en de mosterd door elkaar. Voeg de stukjes ei toe. De eistukjes mogen nog wat warm zijn.
- Snijd de bos/lente-ui (bieslook) in dunne ringetjes en houd apart voor de garnering.
- Haal 1/3 van de nog wat warme spekjes uit de pan voor garnering. Door de overgebleven spekjes in de pan roer je voorzichtig de eiersaus en breng op smaak met wat peper en zo nodig wat zout. De saus is het lekkerst als die wat lauwwarm is. Je kunt daarvoor de pan nog heel kort lichtjes verwarmen zodat het spekvet niet stolt. Blijf wel voorzichtig roeren zodat de saus egaal blijft.
- Verdeel de andijvie mooi over de borden. Schep de lauwwarme saus in het midden, strooi de apart gehouden spekjes over de borden en strooi de bosui (bieslook) eroverheen. Eet smakelijk!
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Tip
Leg eerst wat witlofblad op de borden en daarop de gesneden andijvie en de rest. Strooi nog wat eigengemaakte croutons over de salade. Snijd hiervoor twee boterhammen in stukjes. Schep de gebakken spekjes uit de pan en bak in het spekvet de croutons lekker knapperig.
Het recept voor deze andijviesalade met een lauwwarme ei-mosterd-spekjessaus komt uit het boek De smaak van de Amish van kookdominee Han Wilmink. In De smaak van de Amish duikt hij onder in de fascinerende wereld van de Amish in Amerika.
Over dit recept schrijft hij: “Endive verwerkt in een salade is bij de Amish (en in de VS) lang niet zo bekend als cole of carrot. Toch ontdekte ik een zeer smakelijke variant, waarbij ik de saus wat aangepast heb, want die bevatte mijns inziens wel heel veel mayonaise. Het gezin Stutzman uit Dalton in Ohio is verzot op moeders andijviesalade. Jonge kroppen andijvie zo uit de tuin en een halfuur later knisperend op tafel in deze simpele maar heerlijke salade. Volgens moeder Rachel is het een oud familierecept dat terug gaat op hun roots in de Elzas.”
Wil je regelmatig gratis gezonde recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ja ik wil regelmatig gezonde recepten ontvangen ➔