Mueslibrood

Mueslibrood

Het recept voor dit mueslibrood komt uit Het Nederlands Bakboek van food schrijver en auteur Gaitri Pagrach-Chandra. Dit Kookboek van het Jaar (2012) bevat heerlijke klassieke Nederlandse bakrecepten en mooie historische verhalen om trots op te zijn.

Over dit recept in het boek: ‘Tradities worden continu geboren. Ze hoeven niet altijd eeuwenoud te zijn, of doordrenkt met een oud-Hollands aroma. Dit mueslibrood, bijvoorbeeld, kan gerust als een nieuw-Nederlandse traditie worden beschouwd. Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw is het niet meer weg te denken uit de schappen van de bakker. Het zal zijn naam danken aan het feit dat de vulling ongeveer dezelfde ingrediënten bevat als muesli, een product dat als ontbijtgraan sterk begon op te komen in die tijd. Omdat muesli ook onderdeel was van allerlei diëten, kreeg het algauw de status van gezondheidsproduct, iets wat goed paste bij een steeds bewustere levensstijl. Mueslibrood kon mooi op deze trend meeliften.’

  • Dit recept komt uit dit boek


    Het Nederlands Bakboek

    Gaitri Pagrach-Chandra

    • 80 klassieke Nederlandse bakrecepten
    • Een gedegen duik in onze bakgeschiedenis
    • Uitgeroepen tot Kookboek van het Jaar
    Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld


    • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
    • Veilig winkelen, bestellen en betalen
    • Laagste prijs op de nieuwste boeken
    • Regelmatig gratis e-books

    Thuiswinkel waarborg

    Onze veilige betaalmethoden:

    • Ideal
    • Mastercard
    • VISA
    • Bancontact
    • AfterPay

Wil je meer recepten uit de categorie Sojavrij, Vegetarisch? >

Ingrediënten

  • 200 g volkorentarwemeel
  • 150 g wit broodmeel
  • 1 tl instantgist
  • 1 el lichte of donkere basterdsuiker
  • 1 tl zout
  • circa 200 ml melk, handwarm
  • 50 g boter, gesmolten
  • 60 g krenten
  • 60 g sultanarozijnen
  • 1 el sukadestukjes
  • 1 el gekonfijte sinaasappelschil, fijngesneden
  • 30 g licht geroosterde hazelnoten, grofgehakt
  • 30 g walnoten, grofgehakt
  • enkele el havervlokken

Verder nodig

  • broodvorm van 1,25 l, ingevet

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Doe beide meelsoorten samen met de gist, suiker en het zout in een grote (tafelmixer)kom. Voeg de melk en boter toe en meng met een spatel de vochtige ingrediënten goed door de droge. Kneed het geheel met een sterke tafelmixer tot een soepel deeg.
  • Je kunt ook alles op een met bloem bestoven werkvlak of een siliconenmat tot een soepel deeg kneden. Maak een bal van het deeg en leg die weer in de kom. Dek af met plasticfolie of een vochtige theedoek en zet de kom op een warme, tochtvrije plek tot het deeg bijna verdubbeld is in volume.
  • Spoel intussen de krenten en sultanarozijnen af met heet water. Dep de vruchten droog met keukenpapier en doe ze samen met de sukade en sinaasappelschil in een kommetje. Zet afgedekt weg op dezelfde warme plek als het deeg.
  • Stort het deeg op het werkvlak, druk of rol het uit tot een grote lap en strooi de vruchten en noten erover. Kneed alles grondig door het deeg. Rol het deeg uit, of druk het plat, tot er een rechthoek ontstaat van ongeveer 1 cm dik en zo breed als de lengte van de broodvorm. Rol de lap deeg op vanaf een van de korte kanten en knijp de naad goed dicht. Strooi de havervlokken op het werkvlak en wentel de deegrol erdoor, zodat de vlokken eraan blijven kleven. Leg het deeg met de naad naar beneden in de broodvorm.
  • Dek losjes af met plasticfolie en laat het op een warme, tochtvrije plek staan tot het bijna twee keer zo groot is. Bak het brood gaar in ongeveer 30 minuten.
  • Om te controleren of het gaar is haal je het brood uit de vorm en klop je op de boven- en onderkant: het moet hol klinken. Laat het op een rooster afkoelen.
  • Dit recept komt uit dit boek


    Het Nederlands Bakboek

    Gaitri Pagrach-Chandra

    • 80 klassieke Nederlandse bakrecepten
    • Een gedegen duik in onze bakgeschiedenis
    • Uitgeroepen tot Kookboek van het Jaar
    Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld


    • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
    • Veilig winkelen, bestellen en betalen
    • Laagste prijs op de nieuwste boeken
    • Regelmatig gratis e-books

    Thuiswinkel waarborg

    Onze veilige betaalmethoden:

    • Ideal
    • Mastercard
    • VISA
    • Bancontact
    • AfterPay

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

Dit recept komt uit dit boek



Het Nederlands Bakboek

Gaitri Pagrach-Chandra

  • 80 klassieke Nederlandse bakrecepten
  • Een gedegen duik in onze bakgeschiedenis
  • Uitgeroepen tot Kookboek van het Jaar
17,50
Direct bestellen ➔
Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld
  • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
  • Veilig winkelen, bestellen en betalen
  • Laagste prijs op de nieuwste boeken
  • Regelmatig gratis e-books

Thuiswinkel waarborg

Onze veilige betaalmethoden:

  • Ideal
  • Mastercard
  • VISA
  • Bancontact
  • AfterPay