Gele cake met chocoladeglazuur (Broodbuik)

Gele cake met chocoladeglazuur (Broodbuik)

Het recept voor deze gele cake met chocoladeglazuur komt uit het Broodbuik kookboek van William Davis. William Davis is een cardioloog die hartziekten wil voorkomen. Hij verdiepte zich in de gevaren van tarwe en gluten voor onze gezondheid en schreef daarover de bestseller Broodbuik. Het Broodbuik kookboek is daarop een echte aanvulling, met ruim 150 glutenvrije en tarwevrije recepten. Een boek dat je helpt tarwevrij eten in de praktijk te brengen, met handige boodschappenlijstjes, basisingrediënten en hulpmiddelen voor jouw eigen Broodbuikkeuken!

Over dit recept, bestempeld als ‘Kindersmulrecept’, schrijft hij: “Deze basiscake vormt een uitgangspunt voor talloze variaties. Probeer eens andere basisingrediënten toe te voegen aan het beslag of kies een bijzondere topping. Om de amandelsmaak nog te accentueren kun je bijvoorbeeld ½ theelepel amandelextract toevoegen. Of voeg 25 g cacaopoeder toe aan het meelmengsel voor een chocoladelaagjestaart. En met de rasp van 2 citroenen en 85 g maanzaad maak je een citroen-maanzaadtaart.

Zoals hieronder beschreven geeft dit recept een taart met een enkele laag en voldoende glazuur om hem helemaal te bedekken. Voor een taart met twee lagen verdubbel je de hoeveelheden en verdeel je het beslag over 2 taartvormen. In plaats van suikerglazuur kun je ook boterglazuur over de afgekoelde taart sprenkelen: laat 50 g pure (85% cacao) chocoladepastilles en 2 eetlepels boter smelten in een kleine glazen kom in de magnetron op de hoogste stand in perioden van 15 seconden, waarna je het glazuur doorroert.

Omdat de meeste cakes het lekkerst zijn als de textuur wat lichter is, wordt voor deze gele cake amandelbloem gebruikt in plaats van meel van hele gemalen amandelen.”

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Tarwevrij? >

Ingrediënten

  • 250 g amandelbloem
  • 60 g kokosbloem
  • 60 g gemalen blond lijnzaad
  • 2 tl bakpoeder
  • ½ tl baksoda
  • ½ tl fijn zeezout
  • 3 eieren, gesplitst
  • 6 el gesmolten boter of kokosolie
  • 80 ml xylitol (zie Tip hieronder)
  • 1 el vanille-extract
  • 120 ml karnemelk
  • Chocoladesuikerglazuur
  • 60 g halfzoete bakkerschocolade of 4 el halfzoete chocoladepastilles
  • 230 g roomkaas, zacht geroerd
  • ½ tl steviapoeder

Verder nodig

  • Taartvorm
  • Zeef
  • Handmixer
  • Spatel
  • Rooster

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een ronde taartvorm met een doorsnee van 20 cm in en bekleed de bodem met een cirkel bakpapier. Vet het papier in.
  • Zeef in een grote kom de amandel-, kokos-, en lijnzaadbloem, bakpoeder, baksoda en zout.
  • Klop in een grote kom de eiwitten stijf met een handmixer op de hoogste stand tot je stijve pieken kunt trekken.
  • Klop in een andere kom de eidooiers glad. Voeg de boter, de xylitol, het vanille-extract en de karnemelk goed door elkaar. Spatel de eiwitten voorzichtig door het eidooiermengsel. Spatel dan het eimengsel door het meelmengsel tot alles goed gemengd is en doe het beslag over in de taartvorm.
  • Zet de taart 35 minuten in de oven tot de bovenkant goudgeel is en een in het midden gestoken satéprikker er schoon weer uit komt. Laat de taart 10 minuten in de vorm afkoelen. Stort de taart dan op een rooster en laat hem helemaal afkoelen. Breng dan pas het chocoladeglazuur aan.

Tip

Om de cake met stevia te maken laat je het kokosbloem weg, vervang je de xylitol door ¼ theelepel vloeibare stevia en voeg je 80 ml ongezoete appelmoes toe aan de vochtige ingrediënten.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

€ 12.99

Dit recept komt uit dit boek

Broodbuik kookboek (e-book)

William Davis