Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Om de cake met stevia te maken laat je het kokosbloem weg, vervang je de xylitol door ¼ theelepel vloeibare stevia en voeg je 80 ml ongezoete appelmoes toe aan de vochtige ingrediënten.
Het recept voor deze gele cake met chocoladeglazuur komt uit het Broodbuik kookboek van William Davis. William Davis is een cardioloog die hartziekten wil voorkomen. Hij verdiepte zich in de gevaren van tarwe en gluten voor onze gezondheid en schreef daarover de bestseller Broodbuik. Het Broodbuik kookboek is daarop een echte aanvulling, met ruim 150 glutenvrije en tarwevrije recepten. Een boek dat je helpt tarwevrij eten in de praktijk te brengen, met handige boodschappenlijstjes, basisingrediënten en hulpmiddelen voor jouw eigen Broodbuikkeuken!
Over dit recept, bestempeld als ‘Kindersmulrecept’, schrijft hij: “Deze basiscake vormt een uitgangspunt voor talloze variaties. Probeer eens andere basisingrediënten toe te voegen aan het beslag of kies een bijzondere topping. Om de amandelsmaak nog te accentueren kun je bijvoorbeeld ½ theelepel amandelextract toevoegen. Of voeg 25 g cacaopoeder toe aan het meelmengsel voor een chocoladelaagjestaart. En met de rasp van 2 citroenen en 85 g maanzaad maak je een citroen-maanzaadtaart.
Zoals hieronder beschreven geeft dit recept een taart met een enkele laag en voldoende glazuur om hem helemaal te bedekken. Voor een taart met twee lagen verdubbel je de hoeveelheden en verdeel je het beslag over 2 taartvormen. In plaats van suikerglazuur kun je ook boterglazuur over de afgekoelde taart sprenkelen: laat 50 g pure (85% cacao) chocoladepastilles en 2 eetlepels boter smelten in een kleine glazen kom in de magnetron op de hoogste stand in perioden van 15 seconden, waarna je het glazuur doorroert.
Omdat de meeste cakes het lekkerst zijn als de textuur wat lichter is, wordt voor deze gele cake amandelbloem gebruikt in plaats van meel van hele gemalen amandelen.”