Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Sushi van zilvervliesrijst met snel-ingemaakte gember

Sushi van zilvervliesrijst met snel-ingemaakte gember

0 / 5. 0

Ingrediënten

  • Voor de snel-ingemaakte gember
  • 2 stukken verse gemberwortel ter grootte van een duim, geschild en in dunne plakjes gesneden
  • 1 plak rauwe rode biet (desgewenst: alleen voor de kleur)
  • 1 tl zeezout
  • 1 el ongeraffineerde suiker
  • 3 el rijstazijn
  • Voor de sushi
  • 250 g g volkoren sushirijst of zwarte kortkorrelige rijst
  • 3 el rijstazijn
  • 20 g ongeraffineerde suiker
  • 1 mespuntje zout
  • 4 norivellen, geroosterd of ongeroosterd
  • de vulling van jouw keuze
  • tamarisaus, wasabi en gestoomde edamame, om te serveren

Bereidingswijze

  • Doe voor de snel-ingemaakte gember alle ingrediënten in een kom en roer door om de gember van een laagje te voorzien.
  • Laat 1 uur op kamertemperatuur staan en laat goed uitlekken voordat je het gaat eten.
  • De gember blijft in de koelkast een paar weken goed.
  • Spoel de rijst goed af, doe hem in een grote pan met 700 ml water en zet opzij om 1 uur te weken.
  • Zet de pan dan op matig vuur en breng aan de kook.
  • Draai het vuur lager, doe het deksel op de pan en laat 40 minuten zachtjes koken totdat al het water is opgenomen en de rijst gaar is.
  • Verwarm intussen de rijstazijn, suiker en zout in een steelpan en roer totdat de suiker is opgelost. Zet opzij totdat de rijst gaar is.
  • Giet het rijstazijnmengsel over de gare rijst, roer door elkaar en verspreid de rijst dan over een groot bord om af te koelen.
  • Leg een norivel met de glanzende kant onder op een eventueel met plasticfolie beklede sushimat of een stuk plasticfolie met de korte kant naar je toe.
  • Maak je handen vochtig en spreid een gelijkmatige, dunne laag rijst uit over het norivel en houd 2 cm onbedekt norivel het verst van je weg.
  • Hierdoor blijven de sushirolletjes op hun plaats.
  • Schep de vulling (zie de volgende bladzijde voor de mogelijkheden) over het midden van de rijst in een nette lijn.
  • Rol het vel dan voorzichtig maar stevig op. Gebruik daarbij de mat of het plasticfolie.
  • Laat maximaal 1 uur op een koele plaats rusten (vries ze niet in want dan wordt de rijst hard) totdat je klaar bent om ze te snijden.
  • Slijp een scherp mes en snijd elke sushirol in 6 stukken. Serveer met tamarisaus, wasabi, gestoomde edamame en de snel-ingemaakte gember.

Tip

Deze hoeveelheid is voor twee erg hongerige mensen of voor vier als een snack. Maak alle vier de vullingen – elk recept is voldoende voor 1 rol of 6 stukken – of kies twee varianten en verdubbel de hoeveelheden. Eén opmerking over tamarisaus: ik raad aan om deze saus te gebruiken om het recept glutenvrij te houden (controleer toch het etiket op de fles), maar je kunt ook lichte sojasaus nemen als gluten geen punt is.

Wil je meer recepten uit de categorie Vegetarisch?

‘Het nieuwe Vegalicious’ is dé vegabijbel voor vegetariërs en flexitariërs. Met meer dan 200 vegetarische recepten maak je van iedere maaltijd een feest

In Het nieuwe Vegalicious verrast Alice Hart weer met meer dan 200 (!) vegetarische gerechten die bewijzen dat een maaltijd zonder vlees of vis heerlijk, gezond en voedzaam is. Van ontbijt tot raw food, koken voor je vrienden, granen, diners en toetjes, en boordevol informatie over vegetarisch eten. Dé vegabijbel voor vegetariërs en flexitariërs, genomineerd voor Kookboek van het jaar.

Inkijkexemplaar van



Het nieuwe Vegalicious

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔