Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Sticky toffee pudding

Sticky toffee pudding

0 / 5. 0

Ingrediënten

  • 75 g gemalen havermout of havermeel
  • 75 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • 1 zakje vanillesuiker
  • snuf zout
  • 100 g keukenstroop
  • 100 g dadelstroop + extra om erbij te serveren
  • 60 g echte bruine basterdsuiker of oerzoet
  • 75 g plantaardige bakboter + extra om mee in te vetten
  • 75 g dadels, ontpit en in stukjes
  • 125 ml havermelk
  • een paar schijfjes sinaasappel
  • Voor het ijs
  • 250 ml plantaardige opklopbare slagroom (bijv. Alpro Op te kloppen)
  • kneepje citroensap
  • 325 g gecondenseerde kokosmelk
  • merg uit 1 vanillestokje

Bereidingswijze

  • Begin een dag van tevoren met het maken van het ijs voor bij de pudding.
  • Doe de slagroom in een mengkom van een mixer en voeg een kneepje citroensap toe. Mix tot zo stijf mogelijke pieken
  • Spatel de gecondenseerde kokosmelk en het vanillemerg zo luchtig mogelijk erdoor.
  • Schep het mengsel in een diepvriesbakje en laat helemaal bevriezen.
  • Door de vetten, suikers en luchtigheid in het ijsmengsel zul je geen harde kristallen krijgen, dus je hoeft dit ijs niet tussentijds door te roeren.
  • Verwarm voor de pudding de oven voor tot 170 °C. Vet een ovenschaal in met wat plantaardige bakboter.
  • Meng het havermeel met de bloem, het bakpoeder, de rozemarijn, vanillesuiker en het zout in een grote kom.
  • Verwarm de keukenstroop, dadelstroop, basterdsuiker en plantaardige bakboter zachtjes in een pan tot de boter en suiker wegsmelten.
  • Voeg de dadels toe en verwarm kort even mee, tot ze zacht worden. Draai het vuur uit en voeg de havermelk toe.
  • Meng het natte mengsel door het droge mengsel en schenk meteen over in de ovenschaal.
  • Zet de schaal in de oven en bak in ca. 40 minuten gaar.
  • Serveer elke portie sticky toffee pudding met een bolletje ijs, een schijfje sinaasappel en een scheutje dadelstroop.

Tip

Sticky toffee pudding is een heerlijk smeuïge en rijke dessertcake met donkere smaken. Echt een winters toetje. De rozemarijn geeft dit dessert een aromatische toets waardoor hij iets lichter aanvoelt. Lekker met zelfgemaakt ijs erbij.

Wil je meer recepten uit de categorie Veganistisch?

Met haar kookboek Elke dag feest – Koken volgens de seizoenen – 100% vegan laat Maartje Borst zien dat plantaardig eten het hele jaar door heerlijk is. Voor dit feestelijke vegan kookboek liet ze zich inspireren door seizoensproducten. Dat levert heerlijke gerechten op, van groene asperges met scrambled tofu tot vegan paella, porcini-pasta of sticky toffee pudding.

Elke dag feest bevat vertrouwde recepten met een twist, voor de echte foodie, of je nu vegan, vega of flexi bent. Maak een eenvoudig gerecht met een paar topingrediënten uit het seizoen, een uitgebreid meergangendiner, of lekkernij voor tussendoor – door het eten met liefde klaar te maken en het beste in de ingrediënten naar boven te halen, is een feestje op je bord gegarandeerd.

Credits beeldmateriaal: Lisette Kreischer

Inkijkexemplaar van