Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Roggebrood (Broodbuik)

Roggebrood (Broodbuik)

0 / 5. 0

Ingrediënten roggebrood

  • 300 g amandelmeel/bloem
  • 60 g kikkererwtenbloem
  • 60 g gemalen blond lijnzaad
  • 1 el baksoda
  • ½ tl fijn zeezout
  • 1 el karwijzaad, fijngemalen in een kruiden- of koffiemolen
  • 1 el hele karwijzaden, in 2 porties verdeeld
  • 10 eieren, gesplitst
  • 120 g boter, gesmolten
  • 60 ml karnemelk
  • 1 el xylitol of 4 druppels vloeibare stevia (of hoeveelheid naar smaak)

Verder nodig

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een broodblik van 21,5 x 11,5 cm in.
  • Draai in een keukenmachine de drie soorten bloem, de baksoda, het zout en het gemalen karwijzaad op de pulseerstand door elkaar. Voeg 2 theelepels heel karwijzaad, de eidooiers, boter, karnemelk en xylitol of stevia toe en meng alles kort op de pulseerstand.
  • Klop in een grote kom de eiwitten stijf met een handmixer tot je zachte pieken kunt trekken. Lepel ze bij het meelmengsel in de keukenmachine en verdeel ze erdoor op de pulseerstand. Laat de machine niet constant draaien. Doe het mengsel in het broodblik, strooi de resterende theelepel karwijzaad erover en zet het 50 à 60 minuten in de oven tot een in het midden gestoken satéprikker er schoon weer uit komt.
  • Laat het brood 10 minuten afkoelen in het blik. Stort het dan op een rooster en laat het volledig afkoelen.

Tip

Als je zin hebt in de volle hartige smaak van zwart roggebrood doe je 2½ theelepel instantkoffie en 2½ eetlepel ongezoet cacaopoeder bij de droge ingrediënten.

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Koolhydraatarm, Tarwevrij?

Het recept voor dit roggebrood komt uit het Broodbuik kookboek van William Davis. William Davis is een cardioloog die hartziekten wil voorkomen. Hij verdiepte zich in de gevaren van tarwe en gluten voor onze gezondheid en schreef daarover de bestseller Broodbuik. Het Broodbuik kookboek is daarop een echte aanvulling, met ruim 150 glutenvrije en tarwevrije recepten. Een boek dat je helpt tarwevrij eten in de praktijk te brengen, met handige boodschappenlijstjes, basisingrediënten en hulpmiddelen voor jouw eigen Broodbuikkeuken!

Over dit recept schrijft hij: “Dit recept levert brood op met de unieke smaak van karwij. Gebruik het net als ander roggebrood voor een ham-kaassandwich, of belegd met cornedbeef, of als toast besmeerd met boter.”

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van