Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Pannenkoek van eiwit met rode paprika en kaas

Pannenkoek van eiwit met rode paprika en kaas

0 / 5. 0

Ingrediënten

  • 2 gepasteuriseerde eiwitten (ca. 50 g) of 2 verse eiwitten
  • zout en peper
  • 1 el havervlokken
  • olie
  • ½ paprika
  • 2 el geraspte kaas

Bereidingswijze pannenkoek van eiwit

  • Klop de eiwitten in een diep bord los met zout en peper.
  • Rooster de havervlokken lichtjes in een voorverwarmde droge antiaanbakpan. Voeg wat olie toe en giet dan de eiwitten erbij. Bak het mengsel als een pannenkoek aan beide zijden in een paar minuten op middelhoog vuur gaar.
  • Snijd de paprika in de lengte doormidden. Verwijder zaad en zaadlijsten en snijd de paprika in dunne reepjes.
  • Laat de pannenkoek op een stuk bakpapier glijden en schep de paprika en kaas erop. Rol de pannenkoek op en snijd hem doormidden.
  • Je kunt de pannenkoek meenemen of thuis opeten.

Wil je meer recepten uit de categorie Tarwevrij?

Dit recept voor een pannenkoek van eiwit met rode paprika en kaas komt uit Het beste dieet ter wereld kookboek van Christian Bitz & Arne Astrup. Hun dieet is gebaseerd op het grootste dieetonderzoek ter wereld, DiOGenes. Een van de basisprincipes van hun dieet is: eet koolhydraten en eiwit in de juiste verhouding (eiwit-koolhydraten: 1:2). In de praktijk houdt dat in dat we minder koolhydraten en juist meer eiwitten zouden moeten eten.

Over ontbijt schrijven Christian Bitz & Arne Astrup in hun boek: “Anders dan met een typisch koolhydraatrijk ontbijt voorkom je met een eiwitrijk ontbijt dat je de rest van de dag te veel tussendoortjes neemt. Vooral als het alternatief is dat je niet ontbijt. Wetenschappers hebben bij drie groepen mensen onderzocht hoeveel ze, zowel aan tussendoortjes als avondeten, de rest van de dag aten. De eerste groep ontbeet niet, de tweede nam een traditioneel koolhydraatrijk ontbijt en de derde een eiwitrijk ontbijt. De niet-ontbijters kregen in de loop van de ochtend flinke trek en aten de rest van de dag meer. Zij kregen dus niet minder calorieën binnen door het ontbijt over te slaan. De groep van het eiwitrijke ontbijt – en dat was verrassend – kreeg de rest van de dag minder calorieën binnen doordat deze de rest van de dag niet zoveel tussendoortjes nam. Onze eigen studie kan deze uitkomst wellicht voor een deel verklaren. Hieruit blijkt namelijk dat je na een eiwitrijk ontbijt minder behoefte hebt aan zout en zoet.”

Inkijkexemplaar van