Met cassis & laurier gebakken peren & bramen

Met cassis & laurier gebakken peren & bramen

0 / 5. 0

Ingrediënten

  • 6 net rijpe peren
  • 100 ml cassis
  • 300 ml rode wijn
  • 60 g fijne kristalsuiker
  • 3 laurierblaadjes
  • 150 g bramen

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 °C (gasstand 5).
  • Halveer de peren – de schil en het klokhuis kunnen gewoon blijven zitten – en leg ze met het snijvlak omhoog in een gratineerschaal waarin ze knus in een enkele laag passen. Schenk de cassis en rode wijn over de peren, bestrooi ze met de suiker en stop de laurierblaadjes eronder.
  • Zet de peren in de oven – schep het sap er van tijd tot tijd over – tot ze door en door zacht zijn (het hangt van de rijpheid van de vruchten af hoelang dat duurt; begin na 20 minuten te controleren, maar het kan wel 35 minuten duren). Het is een goed idee om de peren tijdens het roosteren een paar keer om te draaien.
  • Als de peren gaar zijn, is het sap eromheen niet dik, maar wel siroopachtig en zoet genoeg om het zo te serveren. Als je denkt dat dat nog niet zo is, haal de peren en laurierblaadjes er dan uit en kook het sap een tijdje in, laat het afkoelen en schenk het terug bij de peren.
  • Voeg de bramen ongeveer 30 minuten voor het serveren toe en schep er wat sap over; als ze te lang in de rodewijnsiroop liggen, worden ze te zacht.

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Koemelkvrij, Lactosevrij, Notenvrij, Sojavrij, Tarwevrij, Vegetarisch?

Het recept voor deze met cassis & laurier gebakken peren & bramen komt uit het kookboek Uit de oven van Diana Henry. Ze schrijft erover: “Met peren kun je alle kanten op voor najaars- en wintertoetjes. Het vruchtvlees zuigt andere smaken echt op, zodat ze doordrenkt worden met rode wijn, marsala, kaneel, steranijs of wat je ook maar kiest. Dit is een dessert voor het hele vroege najaar, als er nog bramen te vinden zijn. Laurier is echt ondergewaardeerd in zoete gerechten; de peperige, beetje mentholachtige smaak is subtiel, maar geeft een hartige toets. Je kunt dit gerecht het best een dag van tevoren maken, want dan hebben de peren genoeg tijd om de diepe kleur van de wijn en cassis op te nemen.”

Inkijkexemplaar van



Uit de oven

Diana Henry

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • In een handomdraai een heerlijke maaltijd op tafel zetten
  • Easy-going recepten van Diana Henry, de culinair journaliste van The Sunday Telegraph
  • Of je nu een snelle ovenschotel zoekt voor doordeweeks, zin hebt in licht en veggie, of groots wilt uitpakken voor vrienden: elk recept is even smaakvol
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔